Hypnotiserende voorstelling waarin biografische gegevens over Molière worden versneden met fragmenten uit zijn beroemde toneelwerken.

MOLIÈRE - De Misantroop, Don Juan, Tartuffe, De Vrek

Schaubühne am Lehniner Platz Berlin

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Wat Luk Perceval eerder uithaalde met Shakespeare in Ten Oorlog!, presteert de sinds enkele jaren in Duitsland werkende Belgische regisseur nu met MOLIÈRE. Samen met het schrijversduo Feridun Zaimoglu en Günter Senkel scheurt hij Molières stukken uiteen en vermengt ze met biografische fragmenten uit het leven van dé theaterpersoonlijkheid van de 17e eeuw. Acteur Thomas Thieme, eerder Richard III in de Duitse versie van Ten Oorlog!, speelt de schrijver én zijn meest bekende personages, waaronder de scheldende mensenhater Alceste, de cynische, amorele vrouwenversierder uit Don Juan en de grote verlosser Tartuffe. In het oog van een voortdurend woedende, verblindende sneeuwstorm zien we een ontluisterend, donker portret van een met grote verlangens worstelend mens.

Biografieën

De Schaubühne Berlin staat voor eigentijds, experimenteel en internationaal theaterwerk. Sinds de oprichting in 1962 hebben vermaarde regisseurs hier theatergeschiedenis geschreven, eerst aan Hallesches Ufer, nu in het tegenwoordige onderkomen aan de Lehniner Platz. Talloze internationale tournees, prijzen en onderscheidingen voor regisseurs, producties en het ensemble getuigen van de grote waardering voor de huidige artistieke leiding onder Thomas Ostermeier en Jens Hillje. Geen ander Duits theater is op een vergelijkbare manier aanwezig op het internationale toneel. Met Thomas Ostermeier en huisregisseurs Luk Perceval en Falk Richter houdt de Schaubühne haar traditie hoog en brengt zij keer op keer eigentijdse en kritische interpretaties van klassieke werken van Molière en Shakespeare, Ibsen en Tsjechov, Bertolt Brecht en Arthur Miller. Een andere kernactiviteit van het gezelschap is het uitvoeren van het werk van levende auteurs. Dit heeft geleid tot meer dan vijftig wereldpremières, maar krijgt ook gestalte in de jaarlijkse Drama Competitie voor jonge veelbelovende toneelschrijvers en het jaarlijkse Festival for International New Drama (F.I.N.D.), waarin gedurende een week nieuw werk uit zowel Duitsland als daarbuiten wordt gepresenteerd.

 

Acteur, schrijver en regisseur Luk Perceval begon zijn carrière als acteur bij de Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Antwerpen. Uit ontevredenheid met de heersende conventies van de stedelijke theaters richtte hij met Guy Joosten de Blauwe Maandag Compagnie op. Deze groep groeide al snel uit tot een van de belangrijke vertegenwoordigers aan de ‘Vlaamse golf’, een beweging van Vlaamse kunstenaars die met hun vernieuwende werk het theaterlandschap hebben veranderd. Bij de Blauwe Maandag Compagnie was Perceval onder meer verantwoordelijk voor de Shakespearemarathon Ten oorlog, waarvoor schrijver Tom Lanoye Shakespeares koningsdrama’s hertaalde en bewerkte. De Duitse versie ging in première tijdens het Salzburg Festival onder de titel Schlachten! en werd in 2000 tijdens het Theatertreffen in Berlijn verkozen tot productie van het jaar. In 1998 werd Perceval algemeen directeur van dezelfde Koninklijke Nederlandse Schouwburg in Antwerpen die hij als acteur in de jaren ‘80 van de vorige eeuw had verlaten. In zijn nieuwe hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor de omvorming van het gezelschap tot Het Toneelhuis.

In Duitsland is Perceval sinds 2000 actief als regisseur. Van zijn Duitse producties noemen we Der Kirschgarten van Tsjechov, (Schauspielhannover), Traum im Herbst van Jon Fosse (Münchner Kammerspiele, ook uitgevoerd tijdens het Theatertreffen 2002), en Othello van Shakespeare in een uitvoering van Feridun Zaimoglu en Günther Senkel (Münchner Kammerspiele). Als operaregisseur was hij betrokken bij Tristan und Isolde (Staatsoper Stuttgart), VEC Makropolous (Staatsoper Hannover) en de Vespro della Beata Vergine (Staatsoper Unter den Linden, Berlijn). In 2005 verscheen bij Alexander Verlag een boek getiteld Theater und Ritual, over Percevals eigen specifieke methode en theaterfilosofie. Sinds 2006 is hij huisregisseur van de Schaubühne Berlin.

 

Credits

gezelschap
Schaubühne am Lehniner Platz
tekst
Feridun Zaimoglu, Günther Senkel & Luk Perceval
regie
Luk Perceval
scenografie
Katrin Brack
kostuums
Ilse Vandenbussche
muziek
Laurent Simonetti
dramaturgie
Maja Zade
lichtontwerp
Mark Van Denesse
cast
Thomas Thieme, Thomas Bading, Christina Geiße, Horst Hiemer, Ulrich Hoppe, Karin Neuhäuser, Felix Römer, Kay Bartholomäus Schulze, Stefan Stern, Patrycia Ziolkowska
productie
Schaubühne am Lehniner Platz Berlin
coproductie
Salzburger Festspiele