Gloednieuw oratorium met muzikale wortels in de achtste eeuw toen in het Oost-Romeinse Rijk het Gregoriaans versmolt met Byzantijnse melodieën.

Lucas Passie

Uitvoering: Nieuw Ensemble Muziek: Calliope Tsoupaki

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Een gloednieuw oratorium van de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki (1963). Gefascineerd door de Nederlandse passietraditie schrijft ze een nieuw passiewerk op basis van het evangelie van Lucas, mede geïnspireerd door haar eigen Grieks-orthodoxe achtergrond. Muzikaal grijpt ze terug naar de zevende en achtste eeuw toen in het Oost-Romeinse Rijk het vroege Gregoriaans versmolt met Byzantijnse melodieën. Een vergelijkbaar samengaan van oost en west vindt plaats in de Lucas Passie: de Palestijnse zangeres Raneen Hanna zingt met Marcel Beekman en Ioannis Arvanitis, een Byzantijns koor staat naast het Egidius Kwartet. Het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard is verantwoordelijk voor de muzikale begeleidingstechnieken, die telkens op eigentijdse wijze worden verwerkt.

Biografie

Calliope Tsoupaki (1963, Piraeus, Griekenland) woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde piano en muziektheorie aan het Hellinikon Conservatorium in Athene en compositie bij Yannis Ioanithis. Ze heeft zomercursussen gevolgd bij Iannis Xenakis, Olivier Messiaen en Pierre Boulez en heeft deelgenomen aan de Internationale Ferienkurse in Darmstadt 1984 en 1986 waar zij Morton Feldman ontmoette. Van 1988 tot 1992 studeerde ze compositie bij Louis Andriessen en elektronische muziek bij Gilius van Bergeijk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Ze heeft muziek geschreven voor ensembles als het Nederlands Saxofoonkwartet, Orkest De Volharding, het Nederlands Blazers Ensemble, het Xenakis Ensemble, Het Nieuw Ensemble, het Greek Metropolitan Choir en het Asko Ensemble. Veel van haar werken zijn in opdracht geschreven o.a. van de Griekse omroep, VARA Matinee en het Fonds voor de Scheppende Toonkunst. Tijdens de Internationale Gaudeamus Muziekweek (1991, 1993) werden composities van haar uitgevoerd evenals op het Festival Nieuwe Muziek (1990, 1992) in Middelburg, het Malta International Arts Festival, het Focus Festival in New York, The Other Minds Festival in San Francisco en het Recorder Symposium Calw (1995) in Duitsland. Haar werk Sappho's tears (1990) werd geselecteerd tijdens het 43e International Rostrum of Composers, gehouden in Parijs in 1996.

Credits

muziek
Calliope Tsoupaki
dirigent
Ed Spanjaard
mise-en-espace
Pierre Audi
lichtontwerp
Tiedo Wilschut
byzantijnse zanger
Ioannis Arvanitis
oosterse zangeres
Raneen Hanna
tenor
Marcel Beekman
mannenkoor
Leden van het Egidius Kwartet: Marco van de Klundert (tenor), Hans Wijers (bariton), Donald Bentvelsen (bas)
byantijns koor
Konstantinos Grampas, Georgios Gennaios, Vasileios Barampoutis
ney
Harris Labrakis
cemençe
Neva Özgen
qanun
Bassem Alkhouri
uitgevoerd door
Nieuw Ensemble
productie
Holland Festival