Indrukwekkend oratorium, geïnspireerd op vogelzang, diverse Noord-Indiase muziektradities en Messiaen’s rooms-katholieke geloof.

La Transfiguration de notre Seigneur Jésus-Christ

Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Dit jaar zou de Franse componist Olivier Messiaen (1908-1992) honderd jaar zijn geworden. Messiaen beïnvloedde hele generaties componisten.

Hoewel hij zichzelf nooit beschouwde als streng serialist was het serialisme, zoals zich dat na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde, zonder zijn invloed nooit mogelijk geweest. Zelf haalde hij zijn inspiratie vooral uit het roomskatholieke geloof, de vogelzang en diverse etnische muziektradities, waaronder de complexe ritmes van de Noord-Indiase muziek. Tijdens het Holland Festival worden enkele van zijn sleutelwerken gepresenteerd, waaronder het indrukwekkende oratorium La Transfiguration de Notre Seigneur Jésus-Christ. De muzikale leiding is in handen van Reinbert de Leeuw, van oudsher een van de grootste pleitbezorgers van Messiaens werk in Nederland.

Biografie

Olivier Messiaen (1908-1992) was een Franse componist en organist die een sleutelrol vervulde in de ontwikkeling van de Europese avant-garde. Hij begon op zeer jonge leeftijd met componeren en studeerde vanaf zijn elfde aan het Parijse conservatorium. Vanaf 1931 tot zijn dood bekleedde hij de functie van organist-titulair van de Sainte-Trinité in Parijs. In 1942 werd hij aangesteld als docent compositie aan het conservatorium van Parijs. Hij groeide daar uit tot een geliefde en zeer invloedrijke leraar die onder meer Boulez, Stockhausen, Xenakis, Takemitsu en Ton de Leeuw onder zijn hoede had. Via hem kwam de in die tijd totaal onbekende Anton Webern onder de aandacht van de naoorlogse generatie componisten, en zijn uitbreiding van de twaalftoonsprincipes van Schönberg naar andere muzikale parameters in het pianowerk Mode de valeurs et d'intensités was van grote invloed op de ontwikkeling van het serialisme.

Messiaen was overtuigd rooms-katholiek en zag de schoonheid van Gods schepping als zijn belangrijkste inspiratiebron. Hij ging er regelmatig op uit om vogelzang te noteren, waarvoor hij een geheel eigen methode ontwikkelde; die vogelzang is terug te horen in veel van zijn composities. In Techniques de mon langage musical (1944) heeft hij geschreven over zijn hoogstpersoonlijke en eclectische muzikale systeem. Daarnaast was hij vurig pleitbezorger van de Ondes-Martenot, een soort voorloper van de synthesizer waarvoor hij regelmatig componeerde.

In 1971 kreeg hij de Erasmusprijs.

Credits

muziek
Olivier Messiaen
dirigent
Reinbert de Leeuw
uitgevoerd door
Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en Vlaams Radio Koor
fluit
Carla Meijers
klarinet
Harmen de Boer
cello
Arturo Muruzabal
piano
Gerard Bouwhuis
marimba
Hans Zonderop
xylorimba
Henk de Vlieger
vibrafoon
Esther Doornink
productie
ZaterdagMatinee
coproductie
NPS en Holland Festival