Wereldpremière van de filmopera La Commedia, gebaseerd op Dantes La Divina Commedia en geïnspireerd op schilderijen van Jeroen Bosch.

La Commedia

De Nederlandse Opera

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De Nederlandse Opera en het Holland Festival presenteren in Koninklijk Theater Carré het nieuwste muziektheaterwerk van Louis Andriessen, Nederlands succesvolste hedendaagse componist. Reinbert de Leeuw leidt het Asko Ensemble en Schönberg Ensemble in de wereldpremière van de filmopera La Commedia. De regie is in handen van filmmaker Hal Hartley. La Commedia is voornamelijk gebaseerd op Dantes Divina Commedia. In vijf stadia ontvouwt zich een niet-lineaire vertelling, die mede is geïnspireerd door schilderijen van Jeroen Bosch. In deze filmopera is slechts plaats voor drie solisten. Sopraan Claron McFadden neemt de rol van Beatrice op zich; de rol van Dante wordt vertolkt door Andriessens muze, de Italiaanse zangeres Cristina Zavalloni, en de Nederlandse acteur Jeroen Willems kruipt in de huid van Lucifer.

Achtergrondinformatie

Het nieuwste muziektheaterwerk van Louis Andriessen, waarvoor hij samenwerkt met filmregisseur Hal Hartley, is voornamelijk gebaseerd op Dantes Divina Commedia. In vijf ‘stadia’ ontvouwt zich een niet-lineaire vertelling, die ook geïnspireerd is door schilderijen van Jeroen Bosch. Het gelijktijdige bestaan van hemel, vagevuur en hel, de parallelliteit van verschillende scènes en het gebruik van filmische en theatrale middelen creëren de complexiteit waarmee Dantes grootse schepping recht gedaan kan worden. Hierbij moeten de gebeurtenissen op filmdoek en toneel (waaronder – onafhankelijk van elkaar en toch met elkaar verbonden – dans, gesproken taal, zang) toch vooral als reactie op Andriessens uitermate gevarieerde muziek worden gezien. En aan het slot bevinden we ons in het niets der eeuwigheid in gezelschap van Beatrice en de mopperpot Cacciaguida.

Credits

muziek
Louis Andriessen
tekst o.a.
Dante, Vondel
muzikale leiding
Reinbert de Leeuw
regie
Hal Hartley
decor
Paul Clay
kostuums
Robby Duiveman
licht
Scott Zielinski
elektronische geluidsfragmenten
Anke Brouwer
orkest
Asko Ensemble & Schönberg Ensemble
vocaal ensemble
Synergy Vocals
solisten
Claron McFadden (Beatrice) Cristina Zavalloni (Dante) Jeroen Willems (Lucifer) Marcel Beekman (Casella)
coproductie
De Nederlandse Opera, Holland Festival