Laatste orkestwerk van Olivier Messiaen waarin hij het gezang van vogels interpreteert als de muziek van engelen, voorboden van de hemel.

Éclairs sur l'Au-delà

Koninklijk Concertgebouworkest

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Vogels hadden voor de Franse componist Olivier Messiaen als katholiek componist een symbolische betekenis als engelen, de hemelse voorboden. Hun schitterende kleuren, hun vlucht en vooral hun zang hebben hem gedurende zijn leven telkens weer geïnspireerd. Tijdens zijn reizen over de vijf continenten maakte Messiaen nauwgezet aantekeningen van vogelzang die hij vervolgens verwerkte in zijn composities. In zijn laatste orkestrale meesterwerk Éclairs sur l’Au-delà… (1988-1991) verklankt Messiaen onder meer het gezang van de Australische liervogel met tien fluiten en tien klarinetten. Bij de première van dit werk in New York was de jonge Nederlandse componist Rob Zuidam (1964) aanwezig. Op verzoek van het Koninklijk Concertgebouworkest scheef Zuidam een nieuw werk dat aan Éclairs… vooraf gaat.

Biografie

Olivier Messiaen (1908-1992) was een Franse componist en organist die een sleutelrol vervulde in de ontwikkeling van de Europese avant-garde. Hij begon op zeer jonge leeftijd met componeren en studeerde vanaf zijn elfde aan het Parijse conservatorium. Vanaf 1931 tot zijn dood bekleedde hij de functie van organist-titulair van de Sainte-Trinité in Parijs. In 1942 werd hij aangesteld als docent compositie aan het conservatorium van Parijs. Hij groeide daar uit tot een geliefde en zeer invloedrijke leraar die onder meer Boulez, Stockhausen, Xenakis, Takemitsu en Ton de Leeuw onder zijn hoede had. Via hem kwam de in die tijd totaal onbekende Anton Webern onder de aandacht van de naoorlogse generatie componisten, en zijn uitbreiding van de twaalftoonsprincipes van Schönberg naar andere muzikale parameters in het pianowerk Mode de valeurs et d'intensités was van grote invloed op de ontwikkeling van het serialisme.

Messiaen was overtuigd rooms-katholiek en zag de schoonheid van Gods schepping als zijn belangrijkste inspiratiebron. Hij ging er regelmatig op uit om vogelzang te noteren, waarvoor hij een geheel eigen methode ontwikkelde; die vogelzang is terug te horen in veel van zijn composities. In Techniques de mon langage musical (1944) heeft hij geschreven over zijn hoogstpersoonlijke en eclectische muzikale systeem. Daarnaast was hij vurig pleitbezorger van de Ondes-Martenot, een soort voorloper van de synthesizer waarvoor hij regelmatig componeerde. In 1971 kreeg hij de Erasmusprijs.