Popmuziek, theater-performance, dans en beeldende kunst rond een persoonlijkheidstest voor jeugdige delinquenten.

Sharing the Same Shade

De Veenfabriek

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Soms denk ik aan dingen die te slecht zijn om over te praten. Akkoord of niet akkoord? Ik plaag soms dieren. Akkoord of niet akkoord? Ik houd van gedichten. Akkoord of niet akkoord? Soms heb ik zin om iets kapot te slaan. Akkoord of niet akkoord?

Dit zijn enkele van de 576 vragen uit een persoonlijkheidstest die o.a. jeugdige delinquenten krijgen voorgeschoteld. Deze vragenlijst die als wetenschappelijk middel fungeert om de mens in al haar soorten in kaart te brengen, gebruikt de Veenfabriek als libretto voor een concertvoorstelling. Weerbarstige en troostrijke muziek fungeert als leidraad, uitgebreid met de ingrediënten: performance, dans en videoprojectie. De titel Sharing the Same Shade verwijst naar het beeld van een persoon dat ontstaat nadat deze de test is ondergaan. In hoeverre zie je jezelf terug in dat beeld? En wanneer gaat dat beeld jouw leven bepalen?

Biografieën

De Veenfabriek

De Veenfabriek is een muziektheaterensemble onder de artistieke leiding van Paul Koek dat zich beweegt op het speelveld tussen muziek, beeldende kunst, theater, film en

wetenschap. Nadat Paul Koek als mede-artistiek leider afscheid had genomen van ZT Hollandia, vestigde hij zich in 2005 met de Veenfabriek in een monumentaal pand in het hart van Leiden: de voormalige 19e-eeuwse wollendekenfabriek Scheltema. De Veenfabriek stelt zich niet alleen tot taak om muziektheater-voorstellingen te produceren, maar richt zich ook op het permanente onderzoek naar nieuwe podiumkunstvormen waarin verschillende disciplines uit kunst en wetenschap met elkaar worden geconfronteerd.

Het vaste ensemble van de Veenfabriek bestaat uit vier muzikanten: Rik Elstgeest, Bo Koek, John van Oostrum, Ton van der Meer en de acteur Joep van der Geest . De laatste drie (leden van de voormalige sample-popband Kopna Kopna) maken als jonge garde binnen de Veenfabriek ook eigenzinnige voorstellingen onder de naam Touki Delphine. In de voorbereidingen voor de verschillende projecten en producties gaat de Veenfabriek te werk als muziek- en theaterlaboratorium dat de samenwerking zoekt met wetenschappers, beeldend kunstenaars, componisten, regisseurs, muzikanten en acteurs.

De VeenFabriek is een ensemble waarin kunstenaars en wetenschappers samenwerken die zich verhouden tot elkaars werk en denken, de maatschappij, de wetenschap en het ambacht. De Veenfabriek is daarom meer dan een muziektheatergezelschap dat zich tot enige taak stelt om een aantal muziektheater- voorstellingen per jaar te produceren. Zonder afstand te doen van deze belangrijke opdracht richt De VeenFabriek zich tegelijkertijd op het permanente onderzoek naar nieuwe podiumkunstvormen waarin verschillende kunstdisciplines met elkaar geconfronteerd worden.
De VeenFabriek is een plek waar de werkelijkheid voelbaar is en de weerbarstigheid zichzelf toont. Een ruimte waarin kunstenaars, wetenschappers, talenten, studenten en het ambacht met elkaar werken om hun reflectie op de maatschappij in een esthetische vorm te presenteren en het publiek te ontroeren.

 

Gerry Arling, (1961) bassist/componist, studeerde  Lichte Muziek (contrabas) te Hilversum. Speelde als electrisch bassist in diverse formaties, oa Combo Stamp, vanBinsbergen, losse projecten met oa Steve Coleman en Marc Ribot. In 1993 samen met Richard Cameron de muziekstijl Easy Tune begonnen. Als Arling&Cameron diverse cd’s opgenomen, o.a. Music For Immaginary Films. De muziek is nationaal en internationaal veel gebruikt in reclamecampagnes van o.a. GAP, Ford, Acura,en in films en televisieseries zoals Austin Powers, 40 days and 40 nights, Kiss Kiss Bang Bang en the Soprano’s. Componeerde filmmuziek voor o.a. Oesters van Nam Kee. Maakte samen met broer Harry de muzikale kindervoorstelling De Astronaute en de Ster.Sharing the Same Shade  is Gerry Arlings eerste productie bij de Veenfabriek.

 

Joachim Badenhorst (1981) begon op zeventienjarige leeftijd zijn studie klarinet aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, waar hij de jazz opleiding volgde. In mei/juni 2005 zette hij zijn opleiding voort met de Jazz and creative workshop in Banf, Canada. In Kyoto, Japan, speelde hij als duo met koto-speler Terumi Hirabayashi. In januari 2007 speelde hij in Tonic, New York, met Han Bennink, Dave Douglas en Ellery Eskelin. Bij de Veenfabriek was Joachim Badenhorst eerder te zien in de voorstelling Smekelingen (2006) en Chamber Music (2007).

 

Mai-Marie Choon Dijksma (1980) volgde de richting vrije kunst aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem en studeert momenteel aan de Rietveld Academie, richting textiel. In 2005 ontving ze een starterstipendium van het Fonds voor Beeldende Kunsten, vormgeving en Bouwkunst. Haar textielontwerpen waren reeds te zien als installatie en film in verschillende galerieën en musea zoals Gele Rijder (Arnhem), Toren van Babel (Utrecht) en Stedelijk Museum Zwolle. Ze ontwierp reeds in opdracht van de Wintertuin, Barre Land en de Veenfabriek.

 

Rik Elstgeest (1979) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij in 2003 de opleiding klassiek slagwerk cum laude beëindigde. Hij was zanger/frontman van de Nederlandse band Kopna Kopna en speelt tegenwoordig in Track, Touki Delphine en Ghost Trucker. Daarnaast heeft hij in verschillende muziektheatervoorstellingen gespeeld van o.a. ’t Barreland, ZT Hollandia, Toneelgroep Amsterdam en Wunderbaum. Samen met Bo Koek en John van Oostrum richt hij in 2004 de groep Touki Delphine op.

Sinds 2005 is Rik Elstgeest verbonden aan De Veenfabriek en speelde onder andere in Superville (2005), Smekelingen (2006) en  Raket (2007).

 

Joep van der Geest (1980) studeerde in 2002 af aan de Toneelacademie van Maastricht. Na zijn opleiding speelde hij in tal van voorstellingen zoals Pasolini (Theatro/Gasthuis – hernomen in 2008) en Innana (ZT Hollandia). Samen met studiegenoten Vincent Rietveld en Mara Vlijmen richtte hij een eigen gezelschap op: De Warme Winkel; waar hij o.a. de voorstellingen Afgehaakt/afgehakt (2003) en Totaal Thomas(2006) maakte. Sinds 2005 is Joep van der Geest verbonden aan De Veenfabriek waar hij o.a. in Superville (2005), Smekelingen (2006) en Zieke Zielen (2006) speelt. Verder speelt hij regelmatig in regies van Sarah Moeremans en Joachim Robbrecht en bij Els inc. waaronder The Hairy Ape (2007).

 

Reineke Jonker (1979) volgde de opleiding tot actrice / mimespeler aan de Amsterdamse Theaterschool. Sinds haar afstuderen in 2002 speelde ze in voorstellingen van o.a. Bambie (2004, Bambie 9), Orkater (2005, De kortste eeuw) en Theatergroep Max (2007, Soms verdwaal ik in een draak). Behalve acteren schrijft ze ook liedjes die leidde tot de one-woman-show genaamd Reineke Jonker Late Night. Sharing the Same Shade is Reineke Jonkers eerste productie bij de Veenfabriek.

 

Adi Kesten (1983) studeerde aan de Academy of Music and Dance in Jeruzalem waar zij zich specialiseerde in klassiek ballet, moderne dans en choreografie. Tijdens haar opleiding won ze tot driemaal toe de jaarlijkse prijs voor de beste choreografie en werd ze in 2001 verkozen tot een van de acht beste dansers van Israël. Ze danste in binnen- en buitenland bij tal van gezelschappen zoals Fresco Dance Group, Ballet Theater Jeruzalem en Dance Drama Company. Sinds 2005 is Adi Kesten actief in Nederland als choreograaf en danseres bij het Amsterdamse Kazerne Theater. Haar laatste choreografie was te zien tijdens het Fringe Festival en maakt deel uit van de Slip&Grip Tournee.

 

Shani Kesten (1983) studeerde aan de Academy of Music and Dance in Jeruzalem waar zij zich specialiseerde in klassiek ballet, moderne dans en choreografie. Tijdens haar opleiding won ze tot driemaal toe de jaarlijkse prijs voor de beste choreografie en werd ze in 2001 verkozen tot een van de acht beste dansers van Israël. Ze danste in binnen- en buitenland bij tal van gezelschappen zoals Israeli Philharmonic Orchestra, Fresco Dance Group, Ballet Theater Jeruzalem en Dance Drama Company. Sinds 2005 is Shani Kesten actief in Nederland als choreograaf en danseres. Ze danste in de voorstelling AMS meets NYC (Amsterdam Dans Centrum) en nam deel aan verschillende projecten van het Amsterdamse Kazerne Theater. Haar laatste choreografie was te zien tijdens het Fringe Festival en maakt deel uit van de Slip&Grip Tournee.

 

Bo Koek (1980) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar hij in 2003 de opleiding klassiek slagwerk cum laude beëindigde. In deze periode speelde hij al in tal van bands en ensembles waarvan Kopna Kopna tot de meest bekende behoort. Daarnaast speelde hij in verschillende theatervoorstellingen van o.a. ZT Hollandia, Wunderbaum, Maison Folie (B). Hij begint een solo project, genaamd Les Frogs, en samen met Rik Elstgeest en John van Oostrum richt hij de groep Touki Delphine op. Hij werkte samen met o.a. Tom Pintens, Mocky en Martijn Padding.

Sinds 2005 is Bo Koek verbonden aan de Veenfabriek en speelde onder andere in Superville (2005), Smekelingen (2006), Ghostbusters (2006) en Raket (2007).

 

Paul Koek (1954) studeerde slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij maakte deel uit van tal van ensembles waaronder Hoketus, het muzikale ensemble dat hij o.a. met Louis Andriessen oprichtte. Daarnaast werkte hij samen met verschillende regisseurs waaronder Peter Greenaway en Bob Wilson, en componisten waaronder Heiner Goebbels en Cornelis de Bondt. Sinds 1991 doceert hij aan de Hogeschool van Beeldende Kunsten, Muziek en Dans, Den Haag, studierichting: Art Science.

In 1987 sloot Paul Koek zich aan bij Hollandia waar hij Johan Simons vergezelde als artistiek leider. Samen met Dick Raaijmakers maakte hij o.a. de legendarische voorstellingen Der Fall/Dépons (1993), De val van Mussolini (1995) en Hermans hand (1996). Binnen Hollandia richtte hij de Veenstudio op, een werkplaats voor het verder ontwikkelen van zijn ideeën over muziektheater. Rond deze tijd maakte hij met Johan Simons De val van de goden (1999). Bij de samenvoeging van Theatergroep Hollandia en Het Zuidelijk Toneel tot ZT Hollandia verhuisde Paul Koek mee naar dit nieuwe gezelschap. Hier bleef hij zijn muzikale ideeën toepassen wat onder meer leidde tot de voorstellingen De Film (2001), Bacchae (2002) en Sentimenti (2003).

Wanneer ZT Hollandia in 2005 als gezelschap ophoudt, richt Paul Koek zijn nieuwe ensemble op: De Veenfabriek. Hier regisseerde hij o.a. de voorstellingen Dédé le Taxi (2004, co-productie met Theater Antigone), Voet (2005), Superville (2005), Smekelingen (2006) en Sjaan, geen Jeanet (2006). Daarnaast maakte hij muziek in Zieke Zielen (2006) en speelt hij bij het improviserende slagwerkensemble Track.

 

Ton van der Meer (1956) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Gedurende zijn loopbaan specialiseert hij zich in het bespelen van elektronische toetsinstrumenten en in het componeren / arrangeren / bewerken met behulp van de computer. Aanvankelijk is hij vooral actief op de muziekpodia (bijvoorbeeld in de band Mo, en in projecten van componist Cornelis de Bondt) , later werkt hij ook voor theater en tv (jeugdtheatergroep de Zwarte Hand en de VPRO serie Loenatik). Wanneer Paul Koek de Veenstudio in 1997 opricht, gaat Ton van der Meer graag op de uitnodiging in vast bij Hollandia te werken. Niet alleen als muzikant, maar ook als geluidsbewerker en componist verleent hij zijn diensten aan tal van voorstellingen waaronder TasliT, De val van de goden,Bacchanten en Sentimenti. Ook werkt hij mee aan de voorstellingen die Sanne van Rijn bij ZT Hollandia maakt (Zwanenmeer, Vormsnoei, Omvallen).

Bij de Veenfabriek werkt hij vanuit de studio en op het podium aan producties (o.a. Voet, Smekelingen, Sjaan, geen Jeanet en Chamber Music) en begeleidt hij jonge kunstenaars.

 

John van Oostrum (1979) studeerde aan de interfaculteit Beeld en Geluid van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag . Hij speelde gitaar in de popgroep Kopna Kopna en nam deel aan tal van muzikale en theatrale projecten van o.a. ZT Hollandia, Wunderbaum en Maison Folie. Samen met Rik Elstgeest en Bo Koek richtte hij de groep Touki Delphine op.

Sinds 2005 is John van Oostrum verbonden aan de Veenfabriek en speelde onder andere in Superville (2005), Smekelingen (2006), Ghostbusters (2006) en Raket (2007). Naast de muziektheaterprojecten is hij ook actief als beeldend kunstenaar.

 

Will-Jan Pielage gaf na zijn conservatoriumstudie vijf jaar les in het zelfde conservatorium te Alkmaar. Kwam aanvankelijk in de theaterwereld terecht als lichttechnicus, maar specialiseerde zich door zijn muzikale achtergrond tot geluidstechnicus.

Als geluidstechnicus/geluidsontwerper was hij betrokken bij Hollandia (en later ZTHollandia) en verantwoordelijk voor het geluid bij alle grote voorstellingen waarin zendmicrofoons en/of muziek een belangrijke rol speelden. Tegenwoordig werkt hij regelmatig voor andere gezelschappen zoals Toneelgroep Amsterdam, NTGent, De Veenfabriek, Toneelgroep Oostpool, National Theater Weimar en voor zeer veel losse projecten in de lichte -, maar vooral moderne muziek.

Daarnaast is hij vaste geluidstechnicus bij alle concerten van Marco Borsato en is daarmee verantwoordelijk voor het geluid tijdens diens concerten in ondermeer Het Sportpaleis (Antwerpen), De Kuip (Rotterdam) en recentelijk het Gelredome (Symphonica in Rosso).

Voor de Veenfabriek zijn de geluidsontwerpen voor o.a. de Smekelingen en Raket van zijn hand.

 

Simon Pummell won de British Independent Film Award voor Bodysong, een cross-media project dat film en website combineert en een verhaal toont met gevonden beeldmateriaal van de afgelopen 100 jaar. De soundtrack was gecomponeerd door Jonny Greenwood van Radiohead. Daarnaast ontving hij nog talrijke internationale prijzen voor zijn animaties, speciale FX films voor televisie, MTV idents en promos voor de band Queen. In 2005/6 ontving hij de UK National Endowment for Science, Technology & Art  ‘Dream Time Fellowship’.

Pummell werkt momenteel aan een film voor de UK Film Council en ontwikkelt een interactieve DVD over Daniel Paul Schreber wie een autobiografie schreef over zijn leven als psychotische patiënt. Hij is hoofd van de afdeling Media Communication aan Webster University in Leiden en gastdocent Visual and Environmental Studies aan Harvard University.

 

Uri Rapaport is sinds 1978 professioneel werkzaam in het theater eerst als theatertechnicus/belichter. Hij was verbonden aan het Zuidelijk Toneel Globe en de Stadsschouwburg Utrecht. Sinds 1996 is hij werkzaam als zelfstandig lichtontwerper. Hij ontwierp voor zeer veel verschillende theatergezelschappen waaronder De Paardenkathedraal, Malpertuis (B), ZT Hollandia, NTGent en het Grand Ballet Opera Geneve. Behalve lichtontwerper is Uri Rapaport gastdocent lichtontwerp en geautomatiseerd-licht en scenografie aan opleidingen  in Nederland en Belgie. Hij verzorgt installaties, fotografie en video.

 

Angelo Verploegen (1961) studeerde muziekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en trompet aan de jazzafdeling van het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium. Hij speelt in tal van groepen en ensembles waaronder de Houdini’s, Trio Toïs, Jazz Orchestra of the Concertgebouw en Corrie en de Grote Brokken. Daarnaast was hij gastmuzikant bij Bob Brookmeyer's New Art Orchestra, De Dijk, Frank Boeijen, Candy Dulfer e.a. Sharing the Same Shade is Angelo Verploegens eerste productie bij de Veenfabriek.

 

Arien de Vries studeerde in 1986 af aan de Rietveld Academie. Daarna volgde ze nog de postacademische opleiding aan de Jan van Eyck Academie. Ze begon haar carrière bij de Haagse Comedie, maar werkte al snel voor meerdere gezelschappen zoals Laagland,  Artemis. De laatste jaren ontwerpt ze veelal voor de gezelschappen Zuidelijk Toneel ( oa Tirannie van de Tijd), NNT ( Sympathie for the Devil, Frankenstein), Bosproducties (Amadeus) en Tryater ( Polaroid).

Voor de Veenfabriek ontwierp ze de kostuums voor Smekelingen, Chamber Music en de performances voor de Max Beckmann tentoonstelling in het Van Gogh Museum.

 

Bastiaan Woltjer (1981) speelt trombone sinds zijn negende. Hij studeerde jazz en klassieke tronmbone aan het Conservatorium in Amsterdam. Samen met enkele kopervrienden richtte hij het koperkwintet KWIVR op. Daarnaast speelt hij in een aantal big bands: o.a. KonradKoselleckBigBand en HollandBigBand. Ook valt hij regelmatig in bij ensembles waaronder het Willem Breuker Collectief. Bij de Veenfabriek was Bastiaan Woltjer al eerder aan het werk te zien in de voorstelling Smekelingen (2006).

Credits

regie
Paul Koek
band
Bo Koek (slagwerk, toetsen), Rik Elstgeest (zang, gitaar), John van Oostrum (gitaar), Ton van der Meer (toetsen), Bastiaan Woltjer (trombone), Angelo Verploegen (trompet), Joachim Badenhorst (saxofoon), Gerry Arling (bas), Reineke Jonker (zang)
additionele arrangementen
Gerry Arling
acteur
Joep van der Geest
choreografie & dans
Adi Kesten, Shani Kesten
videoprojectie
Simon Pummell
techniek
René Bakker, Vincent Romijn
productie
Andrea Astbury
lichtontwerp
Uri Rapaport
geluidsontwerp
Will-Jan Pielage
kostuumontwerp
Arien de Vries, Mai-Marie Choon Dijksma (stagiaire)
foto affiche
Jaap Scheeren
vorm affiche
Isabelle Vigier
productie
De Veenfabriek
coproductie
Holland Festival