Het Nederlands Dans Theater danst Sooner or Later, een nieuw werk van de choreografen Paul Lightfoot en Sol León gebaseerd op hun prijswinnende werk Shoot the Moon in de inspirerende omgeving van de Westergasfabriek.

Lightfoot León in de Westergasfabriek

Nederlands Dans Theater

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Nederlands Dans Theater danst met veel succes voorstellingen over de hele wereld. Op uitnodiging van het Holland Festival brengt het gezelschap ter gelegenheid van het 60-jarige jubileum van het festival een voorstelling in de Westergasfabriek in Amsterdam. Paul Lightfoot en Sol León, huischoreografen van het Nederlands Dans Theater, nemen de uitdaging aan een werk te creëren buiten het traditionele theater. Zij hopen hiermee nieuwe wegen in te slaan en hun ideeënwereld aan een nieuw en breed publiek te presenteren. Het duo ontving voor hun werk Shoot the Moon in 2006 de Zwaan voor de Beste Dansproductie. Samen met de mogelijkheden die de enorme en historische omgeving van de Zuiveringshal in de Westergasfabriek biedt, is dit voor Lightfoot León de aanleiding om Shoot the Moon de basis te laten zijn van deze avondvullende voorstelling.

Achtergrondinformatie

‘In June 2007, we will be creating a work for Holland Festival, to be presented in the Zuiveringshal of the Westergasfabriek in Amsterdam. This production will be the first opportunity for Sol, and myself, to create in an alternative setting, rather than in a traditional theatre.
The historic and inspiring venue of the Zuiveringshal will, with any luck take us into new directions, ideas, and help us, hopefully, to reach a new and broader public to present our creative ideas.
It will also be our first full-evening creation that we will be undertaking in our choreographic careers. We are both inspired,daunted and excited by the prospect of this project! A new space, containing the freedom and opportunity of all it’s possibilities.’
(brief van Paul Lightfoot)

‘Wat Paul Lightfoot en Sol León, huischoreografen van het Nederlands Dans Theater samen maken, is niet minder dan een taal. Het is alsof ze met dans praten, schrijven, vertellen, in een gebarentaal waarbij ook voeten, benen, armen en torso worden ingezet.
Ze bedenken bewegingen die zo gedetailleerd en ingewikkeld zijn en die zich zo snel naar elke ledemaat van elke danser vertakken, dat het maar goed is dat hun werken worden gedempt door sobere kostuums, strakke decors en stuwende, minimalistische muziek.  Zonder streng tegenwicht zou het je duizelen van de weelde,’ aldus NRC Handelsblad in een artikel uit 2005. Het Holland Festival heeft Lightfoot León uitgenodigd om in juni 2007 een productie te maken in de Zuiveringshal van de Westergasfabriek in Amsterdam. Een bijzondere locatie in een bijzondere omgeving. De Westergasfabriek bestaat uit industriële rijksmonumenten uit de 19e eeuw, gelegen in een modern stadspark. Een optimale culturele omgeving waar veel kunstvormen samenkomen. De gebouwen van de Westergasfabriek zijn verweerd, de sporen van lang en intensief gebruik zijn overal aanwezig. De Zuiveringshal heeft nog authentieke details, zoals de dakornamenten, die extra sfeer geven aan het gebouw en wat zich daarbinnen afspeelt. Lightfoot en León hebben een reputatie als het gaat om intrigerende theatereffecten. De draaiende muur in Safe as Houses, de wapperende zijden doeken in Signing Off en het bloedrode tapijt in Subject to Change zijn daarvan sprekende voorbeelden. Nu laten zij zich inspireren door de Zuiveringshal in de creatieve omgeving van Cultuurpark Westergasfabriek.

Biografieën

Het choreografenduo Paul Lightfoot en Sol León- is sinds medio 2002 huischoreograaf van het Nederlands Dans Theater. Paul Lightfoot (Kingsley, Cheshire, Noord Engeland) en Sol León (Córdoba, Spanje) ontmoetten elkaar in 1987 als danser bij Nederlands Dans Theater I. Zij hebben beiden gedanst in vele nieuwe werken van Jiří Kylián en Hans van Manen.
Sinds het begin van hun samenwerking in 1991 hebben zij samen een kleine dertig balletten gecreëerd voor de drie gezelschappen van het Nederlands Dans Theater.
De meest recente werken zijn Said and Done (2001), Shutters Shut (2003), Subject to Change (2003) en Postscript (2005) voor Nederlands Dans Theater II en Safe as Houses (2001) Signing Off (2003), Source of Inspiration (2004), drawn onward (2004), Silent Screen (2005) en Shoot the Moon (2006) voor Nederlands Dans Theater I.
Recentelijk werden Paul Lightfoot en Sol León onderscheiden met de internationale dansprijs Benois de la Danse voor Signing Off (2005) de Herald Archangel (Edinburgh International Festival 2006) en de VSCD dansprijs Zwaan beste dansproductie 2005-2006 voor Shoot the Moon.

 

Choreografieën
The Bard of Avon (Nederlands Dans Theater II - 1989)
Spilt Milk (choreografieworkshop – 1990)
Step Lightly (Nederlands Dans Theater II - 1991)
Satchinananda (choreografieworkshop 1992)
Seconds (Nederlands Dans Theater I - 1992)
Sigue (choreografie-workshop 1993)
Solitaire (Nederlands Dans Theater II - 1994)
Susto (Nederlands Dans Theater III - 1994)
SH-Boom (choreografieworkshop 1994)
So Sorry (Nederlands DansTheater III - 1994)
Softly, as I Leave you (Nederlands Dans Theater I - 1994)
Syllabus (choreografieworkshop – 1995)
Skew-whiff (Nederlands Dans Theater II - 1996)
Start to Finish (Nederlands Dans Theater I - 1996)
Shangri-La (Nederlands Dans Theater I – 1997)
Stilleven (Nederlands Dans Theater I – 1997)
Sad Case (Nederlands Dans Theater II 1998)
Singing Apes (Nederlands Dans Theater I 1998)
Small Moves (Nederlands Dans Theater III 1999)
Speak For Yourself (Nederlands Dans Theater I, 1999)
Squeaky Wheel (Nederlands Dans Theater III, 2000)
Said and Done (Nederlands Dans Theater II, 2001)
Safe as Houses (Nederlands Dans Theater I, 2001)
Subject to Change (Nederlands Dans Theater II, maart 2003)
Shutters Shut (Nederlands Dans Theater II, maart 2003)
Signing Off (Nederlands Dans Theater I, juni 2003)
Source of Inspiration (Nederlands Dans Theater I, mei 2004)
drawn onward (Nederlands Dans Theater I, november 2004)
POSTSCRIPT (Nederlands Dans Theater II, februari 2005)
Silent Screen (Nederlands Dans TheaterI, april 2005)
Shoot the Moon (Nederlands Dans Theater I, april 2006)

Sleight of hand (Nederlands Dans Theater II, maart 2007)

 

Onderscheidingen
Aanmoedigingsprijs voor Choreografie van het
Amsterdamse Fonds voor de Kunst voor Seconds (1992)
Nominatie Lawrence Olivier Award voor de beste Dans
Productie van het jaar voor Sh-boom (1994)
Lucas Hovingprijs (1994)
Choreografieprijs (1997) van de Stichting Dansersfonds ’79
Gouden Theaterdansprijs (2002) van de VSCD (voor Paul Lightfoot)
Prijs van Verdienste (2003) van de Stichting Dansersfonds ’79 (voor Sol León)
Lightfoot León programma (NDT II, 2003) onderscheiden met VSCD Dansprijs ‘Zwaan’ beste dansproductie
Benois de la Danse (2004) voor Signing Off
VSCD Dansprijs Zwaan Beste Dansproductie (2005-2006) voor Shoot the Moon
Herald Archangel (Edinburgh International Festival 2006)

 

Nederlands Dans Theater

Nederlands Dans Theater is, sinds zijn oprichting in 1959, een van de meest toonaangevende dansgezelschappen ter wereld. Hoewel alle dansers een klassieke vooropleiding hebben genoten, richt het Nederlands Dans Theater zich niet op ballet maar op moderne dans – en wel op het hoogste internationale niveau. Anders Hellström is artistiek directeur van het Nederlands Dans Theater. Hij programmeert het mooiste en indrukwekkendste van het eigen repertoire – met werken van huischoreografen Jiří Kylián en Lightfoot León – in combinatie met nieuwe creaties van gevestigde choreografen en aanstormend talent. Zo ontstaat in het Lucent Danstheater, Den Haag een wereld van schoonheid en bezieling. Een wereld vol vernieuwende en inspirerende dans waar ruimte is voor avontuur en risico’s. Dans is een universele taal en dus internationaal. Mede daarom is het Nederlands Dans Theater een graag geziene gast op alle grote podia. Het gezelschap reist over de gehele wereld; van Den Haag naar New York en van Tokyo tot Rio de Janeiro. Het Nederlands Dans Theater vergezelt regelmatig Koningin Beatrix of de premier tijdens Nederlandse staatsbezoeken.
Het Nederlands Dans Theater bestaat uit twee gezelschappen met twee generaties dansers. Van het prille begin van hun carrière in Nederlands Dans Theater II, naar de volle bloei in Nederlands Dans Theater I. Nederlands Dans Theater III, het projectgezelschap voor dansers van 40 jaar en ouder, werd in 2006 wegens financiële noodzaak opgeheven. De directie beraadt zich over de wijze waarop de groep zich opnieuw zou kunnen presenteren.

 

Nederlands Dans Theater I
Het ‘grote’ gezelschap bestaat uit 30 dansers. In leeftijd variëren zij van 23 tot 42 jaar en allen blinken zij uit in hun solistische kwaliteiten. Deze fenomenale dansers en het veelzijdige repertoire dat zij op het toneel brengen trekken over de hele wereld volle zalen.

 

Nederlands Dans Theater II
Het gezelschap werd in 1978 opgericht voor jong aanstormend talent en bestaat momenteel uit zestien dansers tot 23 jaar. Zij hebben een verbluffende techniek, hun tomeloze energie spat van het toneel. Wat ooit begon als een interne opleiding, is uitgegroeid tot een gezelschap van wereldklasse. Internationaal staat Nederlands Dans Theater II bekend als een van de meest vooruitstrevende gezelschappen op het gebied van de moderne dans.

Credits

Shoot the Moon
choreografie
Paul Lightfoot en Sol León
muziek
Philip Glass
decor en kostuums
Lightfoot León
licht
Tom Bevoort
uitvoering
Nederlands Dans Theater I
With sincere gratitude for the massive help and talents of Henk Palmers, Joke Visser, Hermien Hollander, Dicky Schuttel, Yvan Dubreuil, Pedro Goucha and Miguel Oliveira.
Nieuw werk
choreografie
Paul Lightfoot en Sol León
uitvoering
Nederlands Dans Theater I
Lightfoot León in de Westergasfabriek is een co-productie van het Holland Festival en het Nederlands Dans Theater