Twee Nederlandse topensembles spelen een portretconcert met werken van de Engelse componist Jonathan Harvey.

Hidden Voice

Asko Ensemble & Nieuw Ensemble

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Jonathan Harvey’s muziek getuigt van een grote verbeeldingskracht en inventiviteit. ‘Het is belangrijk om te proberen iets voor mensen te doen met je muziek, om ze zich iets te laten realiseren wat ze zich voorheen niet realiseerden,’ zei hij tijdens een interview. Deze opmerking vormt een sleutel tot Harvey’s muziek. Met alle middelen die hem ter beschikking staan, schept hij een sfeer van spiritueel zoeken en begrip, dat doorklinkt in vrijwel al zijn werken. Het Asko Ensemble en Nieuw Ensemble stelden in samenwerking met de componist een muzikaal portret samen met vijf bestaande stukken en één nieuw werk. Van Harvey is tijdens dit Holland Festival ook de opera Wagner Dream te horen, uitgevoerd door De Nederlandse Opera.

Achtergrondinformatie

Jonathan Harvey’s muziek getuigt van een grote verbeeldingskracht en inventiviteit. Het Asko Ensemble en Nieuw Ensemble brengen onder leiding van Ed Spanjaard een in samenwerking met de componist samengesteld portretconcert.

Alle stukken refereren aan een buitenmuzikaal element: Jubilus aan een afgelegen Tibetaans klooster (door een Tibetaanse melodie te citeren), Death of Light aan De Kruisiging op het Isenheimer Altar van Mathias Grunewald, Hidden Voice aan de ‘moederlijke’ innerlijke stem, de ‘geboortetaal´van Baudelaire. Calling across Time refereert aan boeken of aan geschreven taal in het algemeen, waarmee ideeën tot ons komen over de grenzen van eeuwen en continenten heen, en die daarmee op hachelijke wijze de Dood en het Verval trotseren en aan deze ideeën een prikkelende illusie van permanentie verlenen. Ik heb deze werken samengebracht, en binnen de gedeelde muzikale ideeën en thema’s ‘articuleren’ de werken elkaar met expliciete contrasten.

Biografieën

Jonathan Harvey

Jonathan Harvey (1939) studeerde aan de universiteiten van Glasgow en Cambridge, maar nam op aanraden van Benjamin Britten privé-lessen bij Erwin Stein en, na diens dood, Hans Keller. In de jaren tachtig werkte Harvey op uitnodiging van Pierre Boulez bij IRCAM, wat resulteerde in een aantal elektronische composities. Sindsdien heeft hij voor vrijwel alle klassieke genres gecomponeerd. Vocale composities en koorwerken beslaan een groot deel van Harveys oeuvre. Zijn twee opera’s, Passion and Resurrection (1981) en Inquest of love (1993) waren beide een succes. Afgezien van geregelde compositieopdrachten van verschillende internationale organisaties is Harvey sinds 2005 ‘composer in residence’ bij het BBC Scottish Symphony Orchestra, en heeft hij een aantal ereprofessoraten aan universiteiten als Stanford University, Sussex University en St. John’s College.

 

Nieuw Ensemble

Onder leiding van chef-dirigent Ed Spanjaard heeft het in1980 opgerichte Nieuw Ensemble zich ontwikkeld tot een internationaal toonaangevend ensemble voor hedendaagse muziek. De basisbezetting van het ensemble bestaat uit twaalf musici en tokkelinstrumenten zijn standaard aanwezig. Het baanbrekende repertoire bestaat uit meer dan vierhonderd composities waarvan vele op geluidsdrager zijn vastgelegd.

Het Nieuw Ensemble werkte samen met toonaangevende componisten uit binnen- en buitenland zoals Ton de Leeuw, Theo Loevendie, Pierre Boulez, Mauricio Kagel en György Ligeti. Bijzonder succes oogstte het ensemble met de concertserie Nieuwe Muziek uit China in 1991 en1992. In 1997 vond de eerste tournee naar China plaats.

Het Nieuw Ensemble bracht ook geslaagde muziektheaterproducties. Ter gelegenheid van vijftig jaar bevrijding werd het door Viktor Ullmann in Theresiënstad gecomponeerde Der Kaiser von Atlantis opgevoerd. Afgelopen seizoen werden uitvoeringen van Brian Ferneyhough’s opera Shadowtime uitgevoerd in Londen en New York.

Sinds een aantal jaar participeert het Nieuw Ensemble in het spraakmakende Atlas Ensemble, dat dertig westerse en niet-westerse musici en hun instrumenten verenigt. Na succesvolle optredens in 2002 was het Atlas Ensemble tijdens het Holland Festival 2004 met negen concerten ‘ensemble in residence’.

Credits

componist
Jonathan Harvey
dirigent
Ed Spanjaard
uitvoering
Asko Ensemble & Nieuw Ensemble
hobo
Marieke Schut
altviool
Frank Brakkee
coproductie
Nieuw Ensemble & Asko Ensemble