Concert door de belangrijkste componist van de legendarische band The Beach Boys.

Brian Wilson

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Brian Wilson wordt in de wereld van de popmuziek beschouwd als een van de meest vooraanstaande schrijvers, componisten, arrangeurs en muzikanten. Het is niet overdreven te stellen dat hij tot de meest invloedrijke popmuziek componisten van de laatste vijftig jaar gerekend wordt. Wilson richtte samen met zijn broers Carl en Dennis, zijn neef Mike Love en schoolvriend Alan ‘Al’ Jardine The Beach Boys op. Deze groep werd de meest succesvolle popgroep uit de Amerikaanse geschiedenis. The Beach Boys en Wilson waren verantwoordelijk voor legendarische hits als Good Vibrations, I Get Around, Help Me Rhonda, California Girls, Wouldn't It Be Nice, Don't Talk (Put Your Head On My Shoulder), God Only Knows and I Just Wasn't Made For These Times. Na het uiteenvallen van The Beach Boys ging Brian Wilson solo verder. Tegenwoordig treedt hij wereldwijd op met zijn eigen band voor uitverkochte zalen. Hij zingt zowel klassiekers uit het Beach Boy repertoire als selecties uit zijn eigen nieuwe albums. Voor dit concert is een speciaal optreden voorzien van zijn vroegere Beach Boys kompaan Al Jardine.

Biografieën

Brian Wilson

De Californische popgroep The Beach Boys werd aan het begin van de jaren zestig opgericht door de broers Brian, Carl en Dennis Wilson, hun neef Mike Love en schoolvriend Alan ‘Al’ Jardine. Al snel kreeg de muzikale formule vorm: een mix van rock-'n-roll en de complexe samenzang van groepen als The Four Freshmen en de Hi-Lo's, verpakt in liedjes waarin de geneugten van Californië (zon, strand en surfen) werden bezongen. In Brian Wilson had de groep een geniale songschrijver. Met de debuutsingle Surfin' (1961) scoorden de Beach Boys een lokale hit aan de westkust. Met Surfin' Safari (1962) en Surfin' USA (1963) volgde een landelijke en later ook de internationale doorbraak. Ook tijdens de zogenaamde Britse popinvasie bleef de groep onder leiding van Brian, die met optreden was gestopt om zich fulltime met het opnameproces bezig te kunnen houden, de strijd aan gaan met de groepen van overzee. Die competitiedrang met vooral The Beatles resulteerde in het symfonische album Pet Sounds (1966), dat nog steeds wordt beschouwd als één van de beste popplaten aller tijden. Tijdens het werken aan de opvolger Smile werd de druk op de labiele Brian, die zwaar experimenteerde met drugs, zo groot dat hij instortte. Hij werd nooit meer de oude. Hoewel hij op onregelmatige basis mee bleef werken aan de platen van de groep ging het met de carrière van de Beach Boys daarna bergafwaarts. Dennis Wilson kampte met een zware alcoholverslaving en verdronk in 1983. Carl Wilson overleed in 1998 aan kanker. De groep bleef in verschillende bezettingen al die jaren optreden in het Golden Oldies circuit. Brian kampte decennialang met zware psychische problemen. Hij verraste aan het eind van de eeuw zijn fans met het prima soloalbum Imagination (1998) en door op wereldtournee te gaan met de groep The Wondermints. Tijdens deze tournee vertolkte hij de beste liedjes van Pet Sounds en SMiLE. Eind 2004 verscheen het album SMiLE dat met lovende kritieken werd ontvangen. Voor het instrumentale nummer Mrs. O'Leary's Cow van dit album won hij een Grammy. Eind 2005 verscheen het in mei opgenomen kerstalbum What I really want for Christmas, dat een aantal kerstklassiekers en twee nieuwe nummers bevat, die samen met Bernie Taupin en Jimmy Webb werden geschreven.

 

Al Jardine

Alan ‘Al’ Jardine is een van de oprichters van The Beach Boys; hij speelde gitaar en was zo nu en dan leadzanger van de band. Jardine deed de leadzang op nummers als Help Me, Rhonda, Vegetables, Then I Kissed Her en Transcendental Meditation. Hoewel hij geen deel uitmaakte van de Wilson familie, leek zijn stem sterk op die van Brian Wilson en werden hun stemmen zowel live als in de studio vaak verwisseld. Jardines song Lady Lynda was een van de grotere hits van de groep buiten de Verenigde Staten. Jardine verliet de band in 1998, nadat Carl Wilson was overleden aan longkanker.

Sinds het najaar van 2006 tourt Jardine incidenteel met de band van Brian Wilson.

Credits

uitvoering
Brian Wilson