Internationaal toporkest van ambitieuze jonge musici speelt onder leiding van componist/dirigent Pierre Boulez.

Boulez conducts

Mahler Chamber Orchestra

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Mahler Chamber Orchestra bestaat uit 46 leden met tweeën¬twintig verschillende, overwegend Europese, nationaliteiten en werd in 1997 opgericht door Claudio Abbado. De combinatie van artistieke nieuwsgierigheid en kennis van een zo breed mogelijk repertoi¬re hebben het ambitieuze ensemble op een zeer hoog muzikaal niveau gebracht. Het orkest is ‘orchestra in residence’ bij onder andere het Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence en begeleidt de openingsopera van dit Holland Festival, From the House of the Dead van Leoš Janácek onder leiding van Pierre Boulez, die ook dit concert zal dirigeren, met werken van Schönberg, Bartók en Stravinsky.

Biografie

Het Mahler Chamber Orchestra is opgericht in 1997 door dirigent Claudio Abbado en ex-leden van het Gustav Mahler Jugend Orchester, die na het bereiken van de leeftijdsgrens voor dat orkest wilden blijven samenspelen. Het orkest bestaat uit 48 leden met zeventien verschillende, overwegend Europese, nationaliteiten. De combinatie van artistieke nieuwsgierigheid en kennis van een zo breed mogelijk repertoire hebben het ambitieuze ensemble op een zeer hoog muzikaal niveau gebracht.
Het repertoire reikt van Barok tot hedendaagse muziek en bevat alles tussen kamermuziek en symfonische programmering. Projecten met specialisten in een bepaalde techniek of repertoire maken een belangrijk deel van het programma uit en bevestigen de reputatie van het veelzijdige orkest.
Het Mahler Chamber Orchestra brak internationaal door in 1998 met Mozarts opera Don Giovanni onder directie van Claudio Abbado en Daniel Harding op het Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence in Frankrijk. De wereldtournee bracht niet alleen internationale roem, maar ook een residentieel contract met het festival in Aix-en-Provence. Sindsdien heeft het orkest gewerkt aan menig succesvol project in Aix, te weten The Turn of the Screw (Daniel Harding/Luc Bondy, 2001), Eugen Onegin (Daniel Harding/Irina Brook), Die Liebe zu den drei Orangen (Tugan Sokhiev/Philippe Calvario, 2004) en Così fan tutte (Daniel Harding/Patrice Chéreau, 2005).
Sinds 2003 is Daniel Harding muzikaal directeur.

Credits

dirigent
Pierre Boulez
uitvoering
Mahler Chamber Orchestra
productie
Holland Festival