Opera over de Sahel, naar een idee van Z.K.H. Prins Claus (1926-2002), gerealiseerd en gespeeld door theatermakers uit de regio.

Bintou Were

Een Sahel opera

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Bintou Were, een Sahel Opera, is gebaseerd op een idee van z.k.h. Prins Claus (1926 – 2002). De opera is gerealiseerd door een team van theatermakers afkomstig uit verschillende landen in de Sahel regio: Senegal, Tsjaad, Guinée-Bissau, Guinée Conakry, Togo en Mali. Ook de spelers zijn afkomstig uit deze landen; ze zingen in hun eigen taal, Wolof, Bambara en Malinke. Kindsoldaat Bintou Were (gespeeld door Djeneba Kone uit Mali) reist met een groep uit de Sahel naar Europa. Zij is in verwachting en hoopt haar kind in de Spaanse enclave Melilla in Marokko ter wereld te kunnen brengen. De mannen in de groep claimen allen de vader van het ongeboren kind te zijn en hopen op deze wijze hun ‘recht op asiel’ geldend te kunnen maken.

Credits

artistiek directeur
Wasis Diop (Senegal)
libretto
Koulsy Lamko (Tsjaad) en Wasis Diop (Senegal)
muziek
Zé Manel (Guinée-Bissau)
mise-en-scene
Jean-Pierre Leurs (Senegal)
choreografie
Germaine Acogny (Senegal) en Flora Théfaine (Togo)
kostuums
Oumou Sy (Senegal)
uitvoering by
Djeneba Kone (Mali) a.o.
productie
Prins Claus Fonds, de Republiek Mali en Théatre du Châtelet Parijs
De Sahel Opera is mede mogelijk gemaakt met steun van de Nationale Postcode Loterij, HGIS, het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse Ambassade in Bamako, Mali, de VandenEnde Foundation en de Ford Foundation.