Twintigkoppige New Yorkse band speelt hedendaagse muziek variërend van ‘klassieke’ componisten tot DJ’s.

Alarm Will Sound

New York Band

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Alarm Will Sound is een twintig­koppige jonge band uit New York, met als missie hedendaagse muziek – in de breedste zin van het woord – uit te voeren en op te nemen. In hun nog prille geschiedenis maak­ten ze al furore in de Verenigde Sta­ten vanwege hun nieuwe geluid en repertoire. Naast een speciaal voor hen geschreven werk van de Duitse componist Wolfgang Rihm en Arcadiae Mechanicae Perpetuum van Sir Harrison Birtwistle, spelen ze tijdens dit optreden een bonte mix van de middeleeuwse Ars Nova-componist Johannes Ciconia, de (voor ensemble gearrangeerde) pi­anostudies van Conlon Nancarrow en een fragment uit John Adams’ Hoodoo Zephyr. Het geheel wordt gelardeerd met ensembleversies van werk van dj’s en elektronica-helden als Autechre, Mochipet en Venetian Snares.

Achtergrondinformatie

Alarm Will Sound is een twintigkoppige band die zich wijdt aan vernieuwende uitvoeringen en opnames van hedendaagse muziek. Als Artists‑in‑Residence aan het Dickinson College hebben zij een reputatie gevestigd met energieke en virtuoze uitvoeringen van veeleisende muziek. Hun uitvoeringen zijn door de London Financial Times beschreven als  ‘even uitbundig als nonchalant en virtuoos’, en door de San Francisco Chronicle als ‘een triomf van samenspel’. De New York Times schrijft dat Alarm Will Sound ‘het voorbeeld bij uitstek is van een modern kamermuziekensemble’ en ‘de toekomst van de klassieke muziek’.

De lenigheid van Alarm Will Sound stelt het ensemble in staat zeer uiteenlopende muziek uit te voeren. Het repertoire reikt van Amerikaans tot Europees werk, van aartsmodernistisch tot door popmuziek beïnvloed werk. De groep onderhoudt nauwe banden met componisten, en heeft werk in première gebracht van Steve Reich, David Lang, Anthony Gatto, Cenk Ergün, Aaron Jay Kernis, Michael Gordon, Augusta Read Thomas, Stefan Freund, Meredith Monk, Wolfgang Rihm, Gavin Chuck, Dennis DeSantis en Payton MacDonald. ASCAP heeft Alarm Will Sound in 2006 onderscheiden met zijn Concert Music Award vanwege ‘de virtuositeit en de gedrevenheid van hun spel en hun inzet voor het 21e-eeuwse repertoire.’

De leden van het ensemble speelden voor het eerst samen toen zij nog studeerden aan de Eastman School of Music in Rochester, New York. Met ruim aanwezige ervaring in compositie, improvisatie, jazz, populaire muziek, oude muziek en wereldmuziek, brengen zij intelligentie en avontuur in al hun voorstellingen. Samen hebben zij, onder leiding van artistiek leider Alan Pierson, een frisse benadering ontwikkeld van de manier waarop nieuwe muziek wordt gespeeld: Alarm Will Sound beschouwt zichzelf meer als een band dan als een kamerorkest. Dit onderscheid gaat gepaard met een grote betrokkenheid bij elkaar en bij hun voorstellingen, die doordrenkt zijn van hun opmerkelijk engagement en hun tomeloze energie.

Van Alarm Will Sound zijn drie CD’s verschenen. De release van Reichs Tehillim en The Desert Music zijn geprezen als de beste opnames van dit werk. Op de nieuwste CD, Acoustica, staat de live‑performance van de muziek van elektronicagoeroe Aphex Twin. Voor dit unieke project werd een beroep op de uiteenlopende aanwezige talenten in de groep: van de vele componisten die arrangementen maakten van de originele tracks, tot de uitvoerenden die de verschillende experimentele benaderingen ontwikkelden. Het omwerken van muziek voor computergestuurde middelen tot een live performance is precies het soort originele, genredoorbrekende uitdaging dat Alarm Will Sound actief nastreeft.

Credits

artistiek directeur
Alan Pierson
zakelijk directeur
Gavin Chuck
regisseur
Nigel Maister
personeelsmanager
Kate Sheeran
productieleiding
Dave Polato
uitvoering
fluit
Jessica Johnson, Erin Lesser
hobo
Jacqueline Leclair
klarinet, saxofoon
Elisabeth Stimpert
klarinet, saxofoon
Bill Kalinkos
fagot, stem
Michael Harley
fagot, contrafagot
Gina Cuffari
hoorn
Kate Sheeran
viool, keyboards, stem, accordeon
Courtney Orlando
viool, altviool, stem, mandoline, banjo, elektrische gitaar, componist
Caleb Burhans
altviool, accordeon
John Pickford Richards
violoncello, componist
Stefan Freund
contrabas
Miles Brown
hoorn, keyboards, electronics
Matt Marks
trompet, electronics
Jason Price
trombone
Michael Clayville
saxofoon
Alex Hamlin
saxofoon
Ken Thomson
slagwerk, tabla, componist
Payton MacDonald
slagwerk, electronics, componist
Dennis DeSantis
percussie
Chris Thompson
piano, keyboards, componist
John Orfe
gitaar, elektrische gitaar
Ryan Ferreira