Viola Brillante

Garth Knox

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Wereldpremière van betoverend solo-optreden van altviolist en virtuoos Garth Knox. Altviolist Garth Knox brengt in dit solo-optreden werk van verschillende hedendaagse componisten, waaronder Kaija Saariaho. Met veel succes bracht deze Finse componiste vorig jaar de concertante opera L’Amour de Loin naar het Holland Festival. Het werk wordt gezien als een van de boeiendste uit de afgelopen dertig jaar contemporaine muziek. Het Holland Festival gaf Kaija Saariaho de opdracht een werk te schrijven voor altviolist Garth Knox en presenteert dit festival de wereldpremière van dit stuk. Saariaho zal de uitvoering met haar aanwezigheid opluisteren!

Biografie

De carrière van Garth Knox wordt getekend door een voortdurende zoektocht naar nieuwe geluiden. Hij werd als jongste van vier kinderen geboren in een muzikaal gezin in Ierland maar groeide op in Schotland. Na zijn studie aan het Royal College of Music in Londen bij Frederick Riddle speelde Knox al snel mee met de toonaangevende muziekgezelschappen van Londen en bouwde hij een breed repertoire op.

 

In 1983 werd hij door Pierre Boulez gevraagd om lid te worden van het Ensemble InterContemporain te Parijs, waar hij de kans kreeg om vaker te soleren. In 1990 sloot Knox zich aan bij het Arditti String Quartet, waarmee hij concerten over de hele wereld verzorgde en samenwerkte met componisten als Luciano Berio, György Ligeti, Iannis Xenakis, John Cage en Karlheinz Stockhausen (het beroemde Helicopter String Quartet)

 

Sinds 1998 concentreert Garth Knox zich op zijn solocarrière. Hij woont nu in Parijs waar hij recitals geeft en een lespraktijk houdt. Daarnaast reist hij nog steeds de wereld rond voor concerten en doceert hij altviool aan Musikene in San Sebastian. Sinds kort houdt Knox zich bezig met de mogelijkheden van de viola d’amore in moderne muziek en schrijft nieuw repertoire voor dit bijzondere instrument uit de Barok.

Credits

altviool
Garth Knox
elektronica
Martino Traverso (Quartetto per viola sola), Jean-Baptiste Barrière (Prologue , Vent Nocturne)
muziek
Kaija Saariaho (werk in opdracht van het Holland Festival), Iannis Xenakis, James Dillon
productie
Holland Festival