Koninklijk Concertgebouworkest

The Garden of Dreams

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

In het kader van het Sjostakovitsj-jaar, een hommage aan Sjostakovitsj door het Koninklijk Concertgebouworkest met stersolist Truls Mørk. Wat de symfonische muziek betreft is Dmitri Sjostakovitsj verreweg de meest gespeelde componist van de laatste honderd jaar. Met de nieuwe chef-dirigent Mariss Jansons, die letterlijk opgroeide tussen de muziek van Sjostakovitsj, is het niet verwonderlijk dat het Koninklijk Concertgebouworkest in het Sjostakovitsj-jaar 2006 uitgebreid aandacht besteedt aan zijn muziek. Het concert in het Holland Festival biedt onder meer het weinig gespeelde Tweede celloconcert. Mstislav Rostropovitsj bracht het in première ter gelegenheid van Sjostakovitsj’ zestigste verjaardag. De Russische componiste Elena Firsova schreef in opdracht van het KCO The Garden of Dreams, een hommage aan Sjostakovitsj. Tot slot een uitvoering van de laatste symfonie van Prokovjev.

Achtergrondinformatie

Sjostakovitsj schreef zijn Tweede celloconcert voor Mstislav Rostropovitsj, die ook de première van zijn eerste celloconcert speelde. Hoewel Sjostakovitsj in de jaren van destalinisatie wat vrijer kon ademhalen, is ook dit werk doordrongen van duistere gedachten en melancholie.
Het Tweede celloconcert wordt geplaatst in het perspectief van de Russische muziek van nú. Elena Firsova schreef in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest The Garden of Dreams, een regelrechte hommage aan Sjostakovitsj.
De Zevende en laatste symfonie van Prokofjev toont na de meer sarcastische Zesde een terugkeer naar het sprookjesachtige idioom van zijn balletmuziek. In dit werk uit 1952 lijkt Prokofjev zich vol nostalgie te distantiëren van de werkelijkheid.
In de eerste helft van 2006 presenteert het Koninklijk Concertgebouworkest negen programma’s gewijd aan de muziek van Dmitri Sjostakovitsj, de meest gespeelde componist van de laatste honderd jaar wat betreft de symfonische muziek onder de noemer Sjostakovitsj+. Het programma culmineert in juni - tijdens het Holland Festival - rond de uitvoering van het chef d’oeuvre
Lady Macbeth van Mtsensk in samenwerking met De Nederlandse Opera.

CREDITS

muziek
Dmitri Sjostakovitsj, Sergej Prokofjev en Elena Firsova
dirigent
Tughan Sokhiev
solist
Tughan Sokhiev
solist
Truls Mørk
orkest
Koninklijk Concertgebouworkest
productie
Koninklijk Concertgebouworkest