Een onderzoek naar het grote gevoel, op basis van de aria’s van Giuseppe Verdi en de roman Milch und Kohle van Ralf Rothmann, vertolkt door een internationale sterrencast.

Sentimenti

NTGent, Johan Simons/Paul Koek

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De muziektheatervoorstelling Sentimenti is een onderzoek naar de waarde van sentiment, ‘het grote gevoel’, werkelijke ontroering. Sentiment is vooral niet te verwarren met sentimentaliteit, door de makers omschreven als ‘de uitvergrote wegwerpkopie van kleine gevoelens’. Sentiment is groter dan dat, maar is het groot genoeg om pijn mee te overwinnen? Johan Simons en Paul Koek bewerkten de roman Milch und Kohle van Ralf Rothmann en lieten zich daarbij muzikaal begeleiden door de aria’s van Verdi, bewerkt door Paul Koek. Het resultaat is een meeslepende zoektocht, waarover de Standaard schreef: ‘Simons en Koek bespelen de dimensies van de kolossale hal op een verbluffende manier. Toch weten ze dit drama intiem en familiaal te houden, zodat je gaat meeleven met de bonte hoeveelheid personages.’

Achtergrondinformatie

Sentiment: het onderwerp bracht regisseurs Johan Simons en Paul Koek bij de roman Milch und Kohle van Ralf Rothmann, waarin de hoofdpersoon Simon aan het sterfbed van zijn moeder terugdenkt aan zijn jeugd in het Ruhrgebied in de jaren ‘60. Hij herinnert zich de verboden liefde tussen zijn moeder en een Italiaanse gastarbeider. In de dramatisering van Simons en Koek leiden de herinneringen tot een herbeleving van deze geschiedenis. De verteller neemt de relaties – tussen de moeder en de minnaar, tussen Simon en zijn moeder, maar ook tussen de persoon die hij is geworden en de jongen die hij toen was – onder de loep. Op zoek naar wat er is gebeurd, op zoek naar waar het mis ging, en vooral op zoek naar echte liefde en sentiment.

 

Deze zoektocht wordt geleid en gedragen door muziek van Giuseppe Verdi. In Sentimenti zijn de aria’s uit verschillende van zijn opera’s geknipt en bewerkt door Paul Koek, componiste Anke Brouwer en dirigent Edward Gardner. De liederen zijn uit hun context gehaald en worden herhaald en onderbroken. Hierdoor ontstaat een associatieve, emotionele klanklaag die het verhaal van Simon omlijst en doorkruist. Op deze manier vormen muziek en theater één compositie, die in zijn geheel raakt aan het universele sentiment.

 

De aria’s worden gezongen door grootheden uit de internationale operawereld: onder andere de Nederlands-Amerikaanse Lisa Houben en Elzbieta Szmytka uit Polen. Voor de begeleiding is gekozen voor een bescheiden ensemble van twaalf muzikanten met een bijzondere, meer volkse instrumentatie, die aansluit bij de setting van het verhaal.

Biografie

Johans Simons volgde de dansopleiding aan de Rotterdamse Dansacademie en de acteursopleiding aan de Toneelacademie van Maastricht. Hij begon zijn carrière bij de Haagsche Comedie waar hij niet alleen acteerde maar ook zijn eerste voorstelling regisseerde. In 1982 richtte hij theatergezelschap het Regiotheater op dat drie jaar later, door het samengaan met een ander gezelschap, theatergroep Hollandia werd. Vanaf dat moment heeft Simons zich enkel nog toegelegd op het regisseren.

 

Met een vaste kern acteurs en de komst in 1987 van regisseur en componist Paul Koek ontwikkelde Simons een eigen stijl, die zich onder andere kenmerkt door het gebruik van bijzondere locaties. Hollandia groeide uit tot een van de belangrijkste gezelschappen van Nederland.

 

Na een reeks van Griekse tragedies en Boerenstukken, richtte Simons zich begin jaren ’90 op meer geëngageerde en soms expliciet politieke stukken. Dit wekte interesse in het buitenland en Hollandia waagde zich buiten de Nederlandse grenzen. In 2000 resulteerde dit in de Europese prijs voor Theatervernieuwing. Ook werd Simons uitgenodigd voor enkele gastregies bij onder meer Schauspielhaus Zürich, waar hij het succesvolle Elementairteilchen maakte; vorig jaar nog te zien op het Holland Festival. In de zomer van 2005 verhuisde Simons naar NTGent.

Credits

regie
Johan Simons en Paul Koek
tekst naar
Milch und Kohle van Ralf Rothmann
muziek
Giuseppe Verdi
tekstbewerking
Paul Slangen
muzikale bewerking
Anke Brouwer, Edward Gardner en Paul Koek(VeenFabriek)
muzikale leiding
Peter Biloen
dramaturgie
Gerard Mortier en Paul Slangen
toneelbeeld
Geert Peymen
lichtontwerp
Uri Rapaport
kostuumontwerp
Greta Goiris
geluid
Will-Jan Pielage
cast
Aus Greidanus jr.,Fedja van Huêt, Manoushka Kraal, Frank Lammers, Tibor Lukacs, Servé Hermans, Hadewych Minis, Gijs Naber, Chris Nietvelt, Adri Overbeeke Frieda Pittoors, Judith Pol, Jeroen Willems
zang
Elzbieta Szmytka, Lisa Houben, Eveline Karssen, Ki-Chun Park
productie
NTGent
coproductie
Ruhrtriënnale