Brittish Finest vertegenwoordigd door twee generaties Britse componisten.

Scenes from the Tempest

Thomas Adès, Sir Harrison Birtwistle

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Thomas Adès (1971) en Sir Harrison Birtwistle (1934) vertegenwoordigen twee generaties Britse componisten. Birtwistle heeft zijn sporen in de hedendaagse muziek al ruimschoots verdiend, terwijl Adès de afgelopen jaren als een komeet aan het muzikaal firmament is verschenen. Scenes from The Tempest bevat delen uit de opera The Tempest, een opdracht van The Royal Opera in Covent Garden en Adès meest ambitieuze project tot nu toe. Earth Dances van Birtwistle ligt minder makkelijk in het gehoor. Om Het Parool te citeren:
De impact van Earth Dances is groot en onmiddellijk. Het stuk beschrijven is nauwelijks mogelijk, maar het klinkt als twee Sacres du Printemps die eerst hevig ruzie maken en het aan het slot weer bijleggen. Bij Stravinsky dansten alleen de balletdansers; bij Birtwistle danst de aarde zelf.

Biografieën

Thomas Adès

Thomas Adès studeerde compositie en piano aan de Guildhall School of Music en aan King’s College. Hij vergaarde faam toen zijn kamersymfonie (1990) door de BBC Philharmonic in samenwerking met het Ensemble Modern gecreëerd werd. Sindsdien wordt hij als een van de meest toonaangevende componisten van de jongere generatie beschouwd.

Hij wordt wereldwijd gevraagd als componist en dirigent en speelt samen met artiesten als Ian Bostridge en het Belcea Kwartet. Als dirigent stond hij onder andere voor het BBC Symphony Orchestra, het Orchestre National de Radio France en the London Sinfonietta.

Zijn eerste opera, Powder Her Face (opus 14), schreef hij op verzoek van de Almeida Opera (libretto van Philip Henscher). Deze ging in 1995 in première op het Cheltenham Festival en werd nadien ook opgevoerd in onder meer Londen, Berkeley, Aspen Festival, Brisbane en New York.

Adès heeft diverse prijzen gewonnen waaronder in 1997 the Royal Philharmonic Society Prize en in 2000 de Grawemeyer Award voor zijn compositie Asyla, de Ernst von Siemens Prijs voor Jonge Componisten (1999), en in 2005 de Royal Philharmonic Society Prijs voor The Tempest. Sinds 1999 is hij bovendien artistiek directeur van het Aldeburgh Festival.

 

Sir Harrison Birtwistle

Sir Harrison Paul Birtwistle wordt beschouwd als één van de vijf grote –nog levende – componisten en als een van de belangrijkste componisten van Groot-Brittannië. Hij werd geboren op 15 juli 1934 te Accrington en studeerde klarinet en compositie aan het Royal Manchester College of Music. Samen met enkele studiegenoten richtte hij daar de modernistische groep New Music Manchester op. In 1965 kreeg hij een tweejarige beurs voor de Princeton University in de Verenigde Staten waarna hij zijn klarinet verkocht en zich volledig op compositie besloot te richten. Zijn belangrijkste werk uit deze periode is de opera Punch and Judy.

Van 1975 tot 1988 was Birtwistle muzikaal leider van het nieuw opgerichte Royal National Theatre in Londen. In de jaren 1995 tot 2001 was hij werkzaam als muziekprofessor aan het King’s College in Londen en sinds 1997 is hij in deze stad directeur compositie aan de Royal Academy of Music. Liet hij zich aanvankelijk nog beïnvloeden door het werk van Igor Stravinsky en Olivier Messiaen, later ontwikkelde hij een eigenzinnige stijl met een sterke interesse voor ritme en muziektheater. Birtwistle heeft voor zijn muziek vele prestigieuze prijzen ontvangen en samengewerkt met internationale orkesten en grote dirigenten als Pierre Boulez, Daniel Barenboim en Sir Simon Rattle.

Credits

muziek
Thomas Adès, Sir Harrison Birtwistle, Jonathan Harvey
dirigent
Markus Stenz
orkest
Radio Filharmonisch Orkest
koor
Groot Omroepkoor
coproductie
NPS, Holland Festival, ZaterdagMatinee