Nederlandse première van het werk van Afghaanse diva en politiek vluchtelinge Mahwash.

Radio Kaboul

Ustad Farida Mahwash

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Mahwash is een van de populairste radiozangeressen uit Afghanistan. Voor haar eigen veiligheid zocht ze in 1991, na een verblijf in Pakistan, politiek asiel in de Verenigde Staten. Haar titel Ustad (‘meester’), vrij uitzonderlijk voor een vrouw, kreeg ze al in 1977. De Taliban gooide in zijn allesvernietigende regime de meeste opnames met haar muziek na haar vertrek op de brandstapel. Zelf doet ze naar eigen zeggen niet aan politiek: ‘Kunst’, zo zegt ze zelf, ‘gaat over affectie en vriendelijkheid’. Op haar recente CD Radio Kaboul
brengt Mahwash hommages aan de componisten met wie ze ooit samenwerkte. Mierzoet sentiment en pure schoonheid hand in hand. Het Holland Festival haalt haar voor het eerst naar Nederland, een uitzonderlijke gebeurtenis.

Biografie

Ustad Farida Mahwash

Ustad Farida Mahwash begin in de jaren veertig als typiste bij Radio Kaboel. Daar ontwikkelde ze zich tot een zangeres van formaat en bekwaamde zich in verschillende traditionele en lichtklassieke stijlen. Zij trad op met verschillende radio-ensembles en vergaarde repertoire dat speciaal voor haar geschreven werd. Vooral met de ghazal, een lichtklassieke liedvorm die zwalkt tussen Hindoestaanse en Perzische muziek, gooide Mahwash hoge ogen.

In de jaren tachtig verbleef Mahwash nog in Kabul, waar ze onder dwang in haar liedteksten het Sovjetregime bejubelde. Haar vaste begeleiders vluchtten één voor één naar het buitenland. Zelf werd het Mahwash in 1991 te heet onder de voeten: ze vluchtte naar Pakistan. Eenmaal neergestreken in Islamabad vreesde ze voortdurend de geheime Afghaanse politie, die haar op de hielen zat vanwege haar vlucht en de moejaheddin, die haar zochten vanwege het feit dat zij wereldlijke liederen zong.

Dankzij de bekendheid die zij eerder had opgedaan met optredens in het Westen, kon Mahwash ontkomen naar de Verenigde Staten. Ze kreeg er politiek asiel en ontving er prijzen en onderscheidingen waaronder the Golden Voice Award en de BBS World Music Award. Over de ontwikkelingen in Afghanistan doet zij geen enkele politieke uitspraak. Al haar aandacht richt ze op de muziek  die ze met de gevluchte Afghaanse musici in leven probeert te houden.

CREDITS

zang
Ustad Farida Mahwash
musici
Mohammad Daud Sadozai (Daud Khan), rubab
Mohammad Ilyas (Lamha), harmonium
Lourdes, Prabon Edouard (Prabhu Edouard), tabla
Gholam Nejrawi, zerbaghali