Jazzduizendpoot Uri Caine keert na zijn reeks succesconcerten in 2001 terug naar het Holland Festival met zijn eigen Mozart interpretaties.

Mozart Remixed

Uri Caine

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Jazzcomponist en -pianist Uri Caine legt zich toe op bewerkingen van grote componisten als Bach, Wagner, Schumann en Mahler, en gebruikt daarbij een breed scala aan muziekstijlen, variërend van jazz en klassiek tot klezmer en soul. De elegante en harmonisch contrapuntisch relatief eenvoudige, maar in muzikaliteit razend moeilijke Mozart is Caine’s nieuwste uitdaging. Samen met New Yorkse musici als Jim Black en DJ Olive en de Frans-Vietnamese gitarist Nguyên Le, en aangevuld door een gelegenheidsstrijkje, willen de heren verfrissend contrasteren met de marathon van Mozart-pianoconcerti in de tegenovergelegen De Duif met Jos van Immerseel en het orkest Anima Eterna.

Achtergrondinformatie

Dat de fugagrootmeester Johan Sebastian Bach ook vandaag een lichtend voorbeeld is voor menig jazzmuzikant hoeft niet te verwonderen: de grillige contrapuntische lijnen hebben meer gemeen met de naoorlogse jazz dan oppervlakkige beluistering doen vermoeden. De elegante maar harmonisch en contrapuntisch veel eenvoudigere Mozart schrikt met zijn klassieke zwierigheid vreemd genoeg echter de meeste jazzmuzikanten af. Reden genoeg voor de New Yorkse toetsenman Uri Caine om met enkele vrienden opnieuw de uitdaging aan te gaan. Met succesvolle projecten op het Duitse ‘Winter&Winter’- label rond Beethoven, Mahler en Schumann gooide Caine hoge ogen bij zowel jazz- als klassieke muziekliefhebbers. Voor dit nieuwe project (exclusief voor het Holland Festival) brengt hij ondermeer de Frans-Vietnamese gitarist Nguyen Lê en de New Yorkers DJ Olive (electronica) en Jim Black (drums) mee.

Biografie

De Amerikaanse pianist Uri Caine werd als kind al gegrepen door de jazzmuziek. Zijn eerste docent, Bernard Peiffer, raadde hem echter aan een gedegen klassieke opleiding te volgen. Hij ging naar de universiteit van Pennsylvania en studeerde compositieleer bij George Rochberg en George Crumb. Naast zijn opleiding ging hij veel naar clubs en speelde hij samen met bekende jazzmuzikanten zoals Joe Henderson, Phil Woods en Lester Bowie.

Caine’s werk kenmerkt zich door een opvallende combinatie van stijlen waaronder klassiek, jazz, klezmer, soul en samba. Zijn eerste twee cd’s waren hommages aan de grote jazzpianisten Thelonious Monk en Herbie Hancock. De doorbraak kwam met zijn derde cd Urlicht/Primal Light (1997) met eigen arrangementen van het werk van Gustav Mahler. Sindsdien volgden vele cd’s en concerten met zowel origineel werk als bewerkingen van de muziek van bekende componisten zoals Wagner, Schumann en Beethoven.

Caine speelde op vele internationale podia, waaronder de Biënnale van Venetië, het North Sea Jazz Festival en het Münchner Opern-Festspiele. In 2001 was hij ook op het Holland Festival te zien met vier concerten, waaronder het programma Gustav Mahler Liederen dat hij speciaal maakte voor het Holland Festival.

Credits

piano
Uri Caine
componist, piano
Uri Caine
viool
Joyce Hammann
klarinet
Chris Speed
trompet
Ralph Alessi
drums
Jim Black
elektronica
DJ Olive
gitaar
Nguyen Lê
bas
Drew Gress
productie
Holland Festival