Een eerbetoon aan de eigenzinnige Hongaarse componist in zijn tachtigste geboortejaar, in aanwezigheid van de meester zelf.

Kurtág 80 jaar

Asko en Schönberg Ensemble, Vocaal Ensemble, Sacconi Quartet

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Holland Festival viert György Kurtágs 80ste verjaardag in aanwezigheid van de grote Hongaarse componist zelf met een retrospectief op zijn werk. Het Schönberg Ensemble brengt vier composities van zijn hand. In elk van deze composities speelt de ruimte een belangrijke rol. Kurtág plaatst zijn musici in deze composities niet in een statisch toneelbeeld maar maakt gebruik van de omgeving. De unieke kwaliteiten van

Biografieën

György Kurtág

György Kurtág werd op 19 februari 1926 geboren in Lugoj, in het huidige Roemenië. In 1946 schreef hij zich in aan het conservatorium van Boedapest waar hij piano, compositie en kamermuziek studeerde. Na zijn opleiding verhuisde hij tijdelijk naar Parijs waar hij in de jaren 1957-1958 lessen volgde bij Olivier Messiaen en Darius Milhaud. Het nieuw verkregen inzicht in compositie werkte bevrijdend voor Kurtág en was van doorslaggevend belang voor zijn verdere loopbaan.

Van 1958 tot 1963 werkte Kurtág als repetitor bij de Béla Bartók Middelbare School voor Muziek in Boedapest en van 1960 tot 1968 bij de Nationale Filharmonie. Tijdens de jaren 1967 tot 1986 was hij werkzaam aan de Liszt Academie waar hij piano en kamermuziek doceerde. In 1986 ging hij officieel met pensioen maar in de praktijk gaf hij nog tot 1993 les.

In de jaren tachtig kwam Kurtágs internationale doorbraak; aanvankelijk vanwege zijn werk als muziekpedagoog (hij was de leraar van meesterpianist Zoltán Kocsis) maar later ook als componist. Hij werkte onder andere samen met Het Berliner Philharmonisch Orkest, het Vienna Konzerthaus en het Ensemble Intercontemporain. Zijn inspanningen werden bekroond met verschillende internationale opdrachten en prijzen, waaronder de prestigieuze Grawemer Award for Music Composition voor zijn werk Concertante Op. 42.

 

Asko Ensemble

Het Asko Ensemble, opgericht in 1965, is een van de meest vooraanstaande ensembles op het gebied van de hedendaagse gecomponeerde muziek. Het ensemble speelt veel repertoire van (inmiddels klassieke) twintigste-eeuwse componisten, is voortdurend op zoek naar jong talent en gaat coproducties aan met andere disciplines. Het Asko Ensemble is een veelgevraagd ensemble voor filmmuziekprogramma’s, dansprojecten, multimediaprojecten en moderne operabegeleidingen. Het Asko Ensemble heeft geen vaste dirigent en werkte samen met dirigenten als Stefan Asbury, George Benjamin, Riccardo Chailly, Oliver Knussen, Reinbert de Leeuw en Peter Rundel. Het ensemble verleende zijn medewerking aan vele opera­voorstellingen en aan vele radio- en cd-producties. Hoogtepunten uit de afgelopen twee seizoenen waren onder meer het succesvolle optreden in de Alice Tully Hall in New York samen met het Schönberg Ensemble, uitvoeringen van werken van György Ligeti, het programma CEL met werken van Yannis Xenakis, en vormgeving van Peter Struycken samen met Danceworks Rotterdam, wereldpremières van Kyriakides, Ciciliani, Twaalfhoven, Rijnvos , Wolfe, Van Eck, Van Bergeijk en Ter Schiphorst.

 

Schönberg Ensemble

Het Schönberg Ensemble werd opgericht in 1974 door (oud-) leerlingen van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aanvankelijk bestond het repertoire uit de kamermuziekwerken van de componisten van de Tweede Weense School. Inmiddels behoort het gehele twintigste-eeuwse repertoire tot het werkterrein van het ensemble.

Het Schönberg Ensemble gaf compositieopdrachten aan een groot aantal Nederlandse en buitenlandse componisten. Het ensemble was in vrijwel alle landen van Europa, Canada, de Verenigde Staten, India en Japan te horen. Het Schönberg Ensemble bracht cd’s uit bij onder meer Deutsche Grammofon, Nonesuch, Philips en Teldec/Warner. Hoogtepunten uit de afgelopen twee seizoenen waren twee succesvolle reprises met het Asko Ensemble bij De Nederlandse Opera: Rêves d’un Marco Polo van Claude Vivier (tijdens het Holland Festival 2000 en 2004) en de opera Writing to Vermeer van Louis Andriessen.

 

Het Schönberg Ensemble bracht een aantal grote producties: in de serie Tijdgenoten in het Concertgebouw Amsterdam werd Jan van Vlijmens Inferno voor koor en groot ensemble uitgevoerd (2004) en de wereldpremière van Vladimir Tarnopolski’s De slinger van Foucault (2004). Het ensemble speelde in 2005 onder andere de wereldpremière van Rage d’Amours en voerde samen met het Asko Ensemble werkenvan Robert Zuidam uit in een productie van De Nederlandse Opera in het Holland Festival.

 

Sacconi Quartet

Het Sacconi Quartet ontleent zijn naam aan de befaamde twintigste-eeuwse Italiaanse vioolbouwer en -restaurateur Simone Sacconi, schrijver van het standaardwerk The secrets of Stradivari. Binnen zeer korte tijd heeft het viertal musici zich opgewerkt tot een van de beste jonge ensembles uit Engeland. De oprichting vond in 2001 plaats aan het Royal College of Music in Londen en inmiddels heeft het kwartet al meerdere prestigieuze prijzen in ontvangst mogen nemen, waaronder de Kurtág Prijs van het Concours International de Quatuors à Cordes in Bordeaux en de eerste prijs op het internationale strijkkwartetconcours van Trondheim. Educatief werk speelt een belangrijke rol in het leven van de musici. Zo treedt het kwartet in samenwerking met de Wigmore Hall geregeld op in scholen en ziekenhuizen namens de stichting Live Music Now! en ondersteunde het viertal de National Young Pianists’ Week in Uppingham. Het Sacconi Quartet heeft tweemaal meegedaan aan de International Musicians’ Seminar in de plaats Prussia Cove, waar het ensemble studeerde bij Gabor Takacs-Nagy. Daarnaast put het kwartet nog steeds veel inspiratie uit de masterclasses van het beroemde Wihan Quartet. Het Sacconi Quartet heeft samengewerkt met verschillende ensembles en musici in bezettingen die uiteen liepen van kwintet, sextet tot octet.

Credits

componist
György Kurtág
dirigent
Reinbert de Leeuw
mise en espace
Pierre Audi
piano
Pauline Post
cello
Hans Woudenberg
spreekstem
Viviane de Muynck
ensemble
Schönberg Ensemble, Asko Ensemble, Vocaal Ensemble
strijkkwartet
Sacconi Quartet
viool
Ben Hancox, Hannah Dawson
altviool
Robin Ashwell
cello
Cara Berridge
coproductie
Asko Ensemble en Schönberg Ensemble, Holland Festival