Nederlandse première van het werk van de Iraanse schrijver/regisseur Koohestani.

Amid the clouds

Amir Reza Koohestani

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Intieme voorstelling over twee vluchtelingen, op zoek naar het Beloofde Land.
Koohestani vertelt in deze theatervoorstelling een verhaal uit zijn land, Iran, aan de hand van de levens van twee vluchtelingen. Hij doet dit op de voor hem en zijn gezelschap Mehr Theatrical Group zo kenmerkende ingetogen, sobere wijze. Het mythische oude Perzië wordt in deze voorstelling verweven met de hedendaagse realiteit van vluchtelingen.

Amid the Clouds werd op verschillende festivals vol lof ontvangen. In het Holland Festival 2006 maakt Koohestani zijn Nederlandse debuut.

Achtergrondinformatie

Amid the Clouds vertelt het verhaal van twee Iraanse vluchtelingen, Imour en Zina. Ze delen niet alleen de vluchtelingenstatus maar zijn ook beiden hedendaagse nomaden die de bergen en vlakten van Europa doorkruisen, op zoek naar groener gras en het Beloofde Land. Imour was ooit op weg naar Groot Brittannië maar strandde in Bosnië. Zina zoekt naar een plek om haar kind veilig ter wereld te brengen. Wanneer de twee elkaar ontmoeten, in een café op de grens van Kroatië en Slovenië, haalt Zina Imour over om met haar verder te trekken. Ze komen aan in Sangatte, de plek waar veel vluchtelingen stranden in hun poging het Kanaal over te steken. Zina vindt er rust en wil blijven. Maar dan ziet Imour zijn oorspronkelijke doel zo dichtbij dat hij besluit Zina achter te laten en de oversteek te wagen.
Koohestani schreef het stuk omdat hij een verhaal van zijn vaderland wilde vertellen. De basis werd gelegd door een vriend van de regisseur die de tocht van Iran naar Engeland werkelijk maakte. Daarnaast putte Koohestani uit zijn eigen geschiedenis.
‘De realiteit is niet belangrijk, de persoonlijke droom is dat veel meer’, aldus de regisseur in een interview in De Morgen. In de droom van Koohestani wordt het mythische gehalte van een oude Perzische vertelling verweven met de hedendaagse realiteit van vluchtelingen. De vluchtelingen Imour en Zina worden moderne nomaden, die de bergen en vlakten van Europa doorkruisen op zoek naar het Beloofde Land. Koohestani gebruikt het ritme van de poëzie van de Perzische verteltraditie en plaatst deze tegenover de harde realiteit van het vluchtelingenbestaan.
Amid the Clouds werd in 2005 vol lof onthaald op het International Fadj Theatre festival in Teheran, KunstenFESTIVALdesArts in Brussel en het London International Festival of Theatre (LIFT). In Londen werd Koohestani omschreven als een belangrijk kunstenaar, die een intense intimiteit combineert met een rauwe poëtische lading.
'His words sooth and immerse us in the everyday life of two people cast adrift on a quest to find out who they really are.

Biografie

Amir Reza Koohestani (1978) is geboren in Shiraz, Iran. Op zestienjarige leeftijd publiceerde hij al enkele korte verhalen in de lokale kranten van Shiraz. Hij viel op bij een van de leden van de Mehr Theatrical Group die hem in 1996 vroeg een toneelstuk te schrijven. Het stuk is er nooit gekomen, maar de toegang tot de theaterwereld was gevonden. Na een jaar acteren bij dit gezelschap, schreef Koohestani een bewerking van The Height en het nog ongespeelde And the Day Never Came.
Zijn doorbraak kwam in 2000, toen hij The Murmering Tales schreef en regisseerde. Het stuk won verschillende prijzen op het International Fadj Theatre festival in Teheran, onder andere voor beste regie en beste stuk.
Zijn derde stuk, Dance on Glasses betekende zijn internationale doorbraak. Het stuk was een controversieel succes in Iran en speelde op theaterfestivals in Bonn, Moskou en Brussel. In 2003 nam Koohestani deel aan het London International Festival of Theatre. Hierop volgde een uitnodiging voor een internationale uitwisseling van het Royal Court Theatre in Londen. Hier schreef Koohestani in 2004 Amid the Clouds. Ook was hij dat jaar coregisseur van een internationale workshop bij het Theater der Welt Festival. Zijn nieuwste project is een bewerking van Recent Experiences van Jacob Wren.

CREDITS

tekst en regie
Amir Reza Koohestani
acteurs
Baran Kosari, Hassan Madjooni
muziek
Ali Bahrami
licht
Farshid Mosadequ
uitvoering
Mehr Theatrical Group (Shiraz, Iran)
tour management & promotie
Françoise Lebeau, lelabo (Parijs)
productie
KunstenFESTIVALdesArts, Wiener Festwochen
coproductie
Théâtre de la Bastille