Opening Holland Festival 2006

After Life

Michel van der Aa, De Nederlandse Opera

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

In opdracht van De Nederlandse Opera schreef en regisseerde componist Michel van der Aa de opera After Life, waarbij hij zich baseerde op de gelijknamige film van regisseur Hirokazu Kore-Eda. Tussen hemel en aarde maken mensen, na hun dood, een zoektocht naar de belangrijkste herinnering aan hun leven, die zij daarna op film beleven en uiteindelijk meenemen naar de eeuwigheid. Van der Aa maakte een combinatie van gespeelde handeling en film, livemuziek en elektronica, een combinatie die hij ook gebruikte in zijn veelgeprezen kameropera One.

In 2006 biedt het Holland Festival een podium voor maar liefst vier werken van de jonge componist. Naast After Life wordt ook de kameropera One ten gehore gebracht. Het Asko Ensemble en Schönberg Ensemble speelt zijn Here-trilogie. Het Freiburger Barockorchester tot slot speelt Imprint, door de Frankfurter Allgemeine Zeitung omschreven als: ’…a rhythmically taut, effective demonstration of collective virtuosity...’.

Achtergrondinformatie

Wat was het meest beslissende moment in je leven? Dat is de vraag die in Michel van der Aa’s nieuwe opera After Life centraal staat. In de gelijknamige film van cineast Hirokazu Kore-Eda (die ook voor het libretto tekende) mogen mensen, die na hun dood in de hemel worden opgenomen, hun belangrijkste herinnering nog één keer beleven in de vorm van een film, en deze meenemen naar de eeuwigheid.
After Life ontvouwt zich rondom de verhouding tussen de zeventigjarige Mr. Walter en de jonge Aiden. De jonge Aiden is aangewezen om Mr. Walter te begeleiden bij zijn keuze. Mr. Walter wordt door het maken van deze keuze gedwongen vrede te sluiten met het saaie leven dat achter hem ligt. Aan de hand van deze twee levens onderzoekt After Life de menselijke behoefte aan zingeving in het leven van alledag en de ambiguïteit van de menselijke herinnering.

Net als in One gebruikt van der Aa ook hier weer een combinatie van gespeelde en gezongen scènes en film. De live muziek van het Asko Ensemble wordt afgewisseld met elektronica. De uiteenlopende tijdniveaus vinden zo hun weerspiegeling in de muziek en de gebeurtenissen op het toneel.

Biografie

Michel van der Aa behoort tot de top van hedendaagse Nederlandse componisten. Zijn stukken worden wereldwijd uitgevoerd en zijn werk is meermalen bekroond. Van der Aa componeert instrumentale, orkestrale en elektronische stukken en werkt veel samen met kunstenaars uit diverse disciplines. Hij schrijft voor ensemble en orkest en componeert zowel opera’s als soundtracks en muziek voor dansvoorstellingen. Niet voor niets noemde de Berliner Zeitung hem einer der geradlinigsten Denker über Musik’

Van der Aa (1970) begon zijn carrière als student muziekregistratie en muziekcompositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij nam lessen bij onder andere Diederik Wagenaar, Gilius van Bergeijk en Louis Andriessen. In 2002 volgde hij de opleiding filmregie aan de New York Film Academy.

Van der Aa was de eerste Nederlandse componist die de prestigieuze Gaudeamus prijs ontving. Hij kreeg de prijs voor Between, het tweede deel van zijn ensembletrilogie Above-Between-Attach uit 1999. In datzelfde jaar werkte hij samen met Peter Greenaway en Louis Andriessen aan de opera Writing to Vermeer en ging van zijn hand Faust in première in Tokio, geschreven in opdracht van het New National Theatre Tokyo.

Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst kende hem in 2000 de Matthijs Vermeulen Aanmoedigingsprijs toe voor Attach  het laatste deel van zijn ensembletrilogie Above-Between-Attach

Voor de kameropera One uit 2002 (dit jaar ook te zien op het Holland Festival) ontving hij in 2004 de Matthijs Vermeulenprijs. In juni 2005 ontving hij de Ernst von Siemensprijs, een Duitse aanmoedigingsprijs voor jonge componisten. In mei 2006 onving Van der Aa de prestigieuze Hindemith-prijs.

Credits

muziek
Michel van der Aa
libretto
Hirokazu Kore-Eda
dirigent
Otto Tausk
filmscenario en regie
Michel van der Aa
toneelbeeld
Dries Verhoeven
licht
Mark Truebridge
dramaturgie
Klaus Bertisch
cast
Aiden
Roderick Williams
Mr Walter
Richard Suart
Ilana
Margriet van Reisen
Sarah
Yvette Bonner
Chief
Claron McFadden
Killian
Karl Daymond
Mike
Mitchell Sandler
Bryna
Helena Rasker
orkest
Asko Ensemble
productie
De Nederlandse Opera
coproductie
De Nederlandse Opera en Holland Festival