Een van de meest originele Engelse multitalenten maakt een eigenzinnige compositie voor de stomme film A Throw of Dice uit 1929.

A throw of dice

Nitin Sawhney

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Nitin Sawhney is ongetwijfeld een van de meeste invloedrijke en veelzijdige, creatieve talenten van het moment. Hij is filmproducent, songwriter, DJ en daarnaast een veelgeprezen flamencogitarist en jazzpianist. Inmiddels zijn zeven soloalbums op cd verschenen en werkte hij samen met topartiesten als Paul McCartney, Sting en Sinead O’Connor. Met zijn vermogen om culturele barrières te doorbreken heeft hij grote erkenning gekregen in de klassieke gemeenschap. In 2005 componeerde Sawhney een stuk voor het London Symphony Orchestra voor de geluidloze Duits-Indiase film A Throw of Dice (Schicksalswürfel) uit 1929 van de Duitse Franz Osten. Tijdens het Holland Festival wordt A Throw of Dice uitgevoerd door het Metropole Orkest en Nitin Sawhney.

Biografieën

Nitin Sawhney

De Brits-Indiase Nitin Sawhney is een muzikale duizendpoot. Hij bespeelt verschillende instrumenten, waaronder flamenco gitaar en piano, is werkzaam als producent en dj en schrijft composities voor film, televisie en theater. Daarnaast werkt hij samen met artiesten zoals Paul McCartney, Sting en Jeff Beck.

Bij het grote publiek is Sawhney voornamelijk bekend om zijn eigen cd’s en zijn optredens als dj. In mei 2005 kwam zijn zevende album uit, getiteld Philtre. In datzelfde jaar mocht hij ook een van de BAFTAS, the British Academy Film Awards, in ontvangst nemen voor ‘beste componist voor film en televisie’.

Sawhney wordt geroemd om zijn vermogen culturele barrières te doorbreken. Hij krijgt compositieopdrachten van grote orkesten en werkt daarnaast aan projecten voor een breed publiek. In 2000 werkte hij bijvoorbeeld aan het album Varekai van Cirque du Soleil. Tot nu toe heeft Sawhney vanuit zijn Spirit Dance Studios in Londen muziek gecomponeerd voor meer dan vijfentwintig films. Daarnaast is hij een gevestigde naam op het gebied van TV tunes en reclamejingles. Ook heeft hij de muziek geschreven voor het dansstuk zero degrees dat tijdens het Holland Festival wordt opgevoerd.

De afgelopen jaren was Sawhney Artist in Residence tijdens festivals in Groot-Brittannië en Azië. In 2004 sloot hij zich aan bij het Access-to-Music Program waarbij kinderen in de grote stad kennis kunnen maken met niet-traditionele muziek. Nitin Sawhney verschijnt regelmatig op TV en radio als commentator in kunstprogramma’s en schrijft artikelen voor de grote Britse dagbladen.

 

Metropole Orkest

Het Metropole Orkest is al zestig jaar een begrip in de lichte muziek. Sinds de oprichting in 1945 maakt het orkest deel uit van de Nederlandse publieke omroep. Het werkterrein bestrijkt film, cabaret, musical, jazz en popmuziek. Jaarlijkse hoogtepunten zijn de optredens tijdens het North Sea Jazz Festival, het Radio-2 Gala van het Nederlandse Lied, de jazzseries van de NPS, het Holland Festival en de optredens op festivals in binnen- en buitenland. In de studio worden cd's en muziek bij diverse televisieseries en speelfilms opgenomen.

Oprichter Dolf van der Linden heeft het Metropole Orkest vijfendertig jaar onder zijn hoede gehad. In die periode zag hij het orkest groeien van een zeventienkoppig ensemble tot een orkest met een volledige symfonische strijkerssectie en een complete bigband. Dankzij radio- en later televisie-uitzendingen groeide de faam van het orkest tot over de landgrenzen en kwam samenwerking met een breed scala aan solisten uit de hele wereld tot stand.

In 1980 nam Rogier van Otterloo de rol van artistiek leider en chef-dirigent over. Het orkest kreeg toen de beschikking over een dubbele ritmesectie. Na de vroege dood van Van Otterloo in 1988 stond het Metropole Orkest sinds 1991 onder leiding van componist en arrangeur Dick Bakker. In november 2005 droeg hij het stokje weer over aan Vince Mendoza.

Credits

muziek en piano/celeste
Nitin Sawhney
orkest
Metropole Orkest
productie
NPS Radio, Metropole Orkest