Paradise

Lemi Ponifasio & Mau

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

The pig man clasps his hands… creatures from the dust feast. It is the day of the gods as prophesised by Gauguin… noble savages, dusky maidens, golden garlanded bodies… The gecko smiles… The burning bush addresses the world promising war and Paradise and a vision of mankind’s future…creatures in shadow movements, disoriented turtles laughing quietly. The reconstruction of Paradise is under way." Lemi Ponifasio, House of Pleasure


Een echte Holland-Festivalontdekking: het gezelschap MAU van de Pacific Islands. MAU (Samoaans voor ‘revolutie’) is in 1995 opgericht door regisseur en choreograaf Lemi Ponifasio. Het ongebruikelijke werk van Ponifasio heeft internationaal al voor veel verrassing en bewondering gezorgd door de originaliteit en kracht ervan. De Amerikaanse regisseur Peter Sellars introduceerde MAU en Ponifasio tijdens zijn artistieke leiderschap voor de Biennale in Venetië. Over zijn programmering zei hij:"We focus on the work of people recovering from genocide, rebuilding, regrouping, and renewing their cultural roots."

Ponifasio haalt zijn inspiratie uit oude Pacifische rituelen. In zijn stukken vertelt hij mythische verhalen en legenden over een bijna onbekende plek op de wereld; de oorspronkelijke cultuur van de Pacific Islands. Bijna als een sjamaan bedenkt Ponifasio een theatertaal met nieuwe symbolen die ook aanspreekt in de Westerse wereld waar oude ceremonies nog voortleven in het hedendaags theater.

Lemi Ponifasio voelde de noodzaak om met Paradise werkelijk te tonen wat achter het ‘paradijs’ zit. Het is een voorstelling waarin het theater verandert in een ontmoetingsplek voor de toeschouwers en de mensen van MAU. Paradise is een scherpe verklaring uit de Stille Zuidzee. In de voorstelling denkt men terug aan de koloniale geschiedenis uit de streek en fentaseert men over een andere wereld; een aangrijpende poëzie in de onrustige wereld van vandaag de dag. Het publiek wordt meegenomen in een intense zoektocht naar een utopia; een paradijs op aarde waar kennis- en informatietechnologie geen plaats meer hebben, waar de mens dicht bij de natuur staat. Paradise bestaat uit drie delen: Powhiri, waarin het publiek en het gezelschap elkaar ontmoeten en welkom heten; Tu Tau, de eigenlijke voorstelling met muziek, dans, theater en film; en Poroporoaki, de afscheidsceremonie, een meditatief ritueel waarin MAU afscheid neemt van het publiek met de wens dat een eigen innerlijke paradijs gevonden mag worden.

Credits

regie
Lemi Ponifasio
uitvoering
Mau-cast van 15 performers
productie
Mau