Muziek van Okrahiti

Ensemble Ziggurat

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

"(...) in alles spinde de hele wereldbol mee." Anthony Fiumara, Trouw

Loevendie wil met Ensemble Ziggurat een nieuw idioom ontwikkelen. Geen Neue Musik, geen jazz, geen wereldmuziek, maar iets wat zich daartussenin beweegt. Een Ziggurat is een piramide-achtige tempel in Mesopotamië. Bij Loevendie is deze tempel een cultureel heiligdom waar werkelijk alles mogelijk is. Een bonte smeltkroes van muziek was te beluisteren in het debuutconcert: jazzfragmenten naast de zoete Chinese zang van de erhu (een chinese viool) en – typische Loevendiegrap - een fragment uit een Bach cantate staat naast een humoristisch gezongen toegift.

Het programma bestaat uit traditionele muziek van het recentelijk ontdekte eiland Okrahiti in de Atlantische Oceaan, opgeschreven door de componisten Loevendie, Guus Janssen, Fabio Nieder en Evrim Demirel. O.a. passeren de revue een Herderslied, een Klaagzang, een Uilendans en nog andere uitingen van deze fascinerende cultuur.

Loevendie begon als professioneel jazzmusicus, big band-leider en saxofonist. In de jaren zeventig verwerkte hij in composities zoals Six Turkish Folkpoems al jazz, oosterse en westerse muziek. Deze trend zet hij in zijn nieuwste stukken door tot in het extreme. Het nieuwe oeuvre is geschreven voor een bezetting van stem, panfluit, duduk (Armeens-Turks blaasinstrument), contrabasblokfluit, quanun (Arabisch tokkelinstrument), erhu, viola da gamba, saxofoon en slagwerk.

‘...de verbijsterende mix van basblokfluit, viola da gamba en de arabische kanun…’ Frits van der Waa, De Volkskrant

CREDITS

muzikale leiding
Theo Loevendie
uitvoerenden
Karin Preslmayr (viola da gamba), Raphaela Danksagmüller, Koene (panfluit), Diego Espinosa (slagwerk), Fang Weiling (erhu), Theo Loevendie (saxofoon), Rick Stotijn (contrabas)