Koninklijk concertgebouw-orkest in 7 stukken

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Geïnspireerd door de unieke binnenruimte van de Gashouder van de Westergasfabriek in Amsterdam slaan het Koninklijk Concertgebouworkest en het Holland Festival de handen ineen voor een muzikaal, visueel en ruimtelijk spektakel. Groepen orkestmusici worden in de verschillende te spelen composities steeds weer anders opgesteld. In twee in opdracht geschreven nieuwe werken Brett Dean en Jacob ter Veldhuis wordt dit ruimtelijke spel uitgebreid met visuals van videokunstenaars Cazerine Barry en Jaap en Floris Drupsteen.

De momenteel sterk in de belangstelling staande Australische componist Brett Dean werkt samen met zijn landgenote de mediakunstenares Cazerine Barry. Jacob ter Veldhuis componeert het slotwerk van het programma in samenwerking met ontwerpers Jaap en Floris Drupsteen. Jaap Drupsteen is in Nederland bekend van zijn ontwerpen van de Nederlandse bankbiljetten, de nieuwe identiteitskaart en het paspoort, maar is vooral actief op het gebied van multimediaprojecten. Hij werkt samen met zijn zoon aan film- en televisieproducties en videocomposities voor concerten.

De overige werken geven een overzicht van verschillende mogelijkheden van opstelling van muzikale ensembles die in de muziekhistorie zijn toegepast, van de 'meerkorige' muziek zoals Giovanni Gabrieli die voor de San Marco in Venetië componeerde, tot de ruimtelijke 'groepen'-composities uit de jaren zestig van de twintigste eeuw, hier vertegenwoordigd door Antiphony I van Henry Brant, dat bij deze gelegenheid zijn Nederlandse première beleeft. Daarnaast worden stukken uitgevoerd van Mozart, Ives en Kurtág.

Credits

muzikale leiding
Marcus Stenz
composities
Gabrieli, Kurtág, Dean, Ives, Mozart, Brant, Ter Veldhuis
videokunst
Studio Drupsteen, Cazerine Barry
orkest
Koninklijk Concertgebouworkest
co-productie
Koninklijk Concertgebouworkest en Holland Festival