Openingsvoorstelling holland festival 2004

The Children of Herakles

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

In zijn nieuwste productie The Children of Herakles confronteert de Amerikaanse regisseur Peter Sellars het publiek met het menselijke gezicht van vluchtelingen. Hij doet dat aan de hand van Euripides’ Herakliden, geschreven in een tijd dat theater een belangrijke rol speelde in het vormgeven van een maatschappij.

De avond bestaat uit drie delen: een gesprek door een direct bij het vluchtelingenvraagstuk betrokken persoon (o.m. Ruud Lubbers en Eduard Nazarski) met een in Nederland wonende vluchteling, de voorstelling zelf (waarin kinderen uit Nederlandse asielzoekerscentra een belangrijke rol spelen) en aansluitend een publieksdiscussie onder leiding van Peter Sellars zelf. Door te kiezen voor deze bijzondere vorm biedt Peter Sellars zijn publiek een aangrijpend en zeer persoonlijk beeld van vluchtelingen en vluchten.

Na het voltooien van zijn twaalf grote werken sterft halfgod Herakles (Hercules) en zijn kinderen worden door koning Eurystheus van Argos in ballingschap verdreven. Ieder land dat de kinderen asiel wil verlenen, krijgt een oorlogsdreiging van Eurystheus. Uiteindelijk belanden ze aan de poorten van Athene,  de verlichte en genereuze democratie van het Griekenland van 2500 jaar geleden.

Het is niet de eerste keer dat Peter Sellars een klassiek stuk vertaalt naar de tegenwoordige tijd. Al 25 jaar reist hij geëngageerd de hele wereld af. De Golfoorlog inspireerde hem om het toneelstuk De Perzen van Aeschylus op het toneel te brengen. In 1988 situeerde hij Mozarts opera Don Giovanni in de New Yorkse wijk Harlem met een zwarte gangster in de hoofdrol. Zijn Nixon in China (Holland Festival 1987) is uitgegroeid tot een moderne klassieker.

FILMS EN DOCUMENTAIRES
In samenwerking met het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) en Filmmuseum Cinerama zal het Holland Festival dit jaar een filmprogramma presenteren rondom de voorstelling Children of Herakles. De door Ally Derks (IDFA) en Peter Sellars geselecteerde speelfilms-en documentaires concentreren zich rondom het vluchtelingenvraagstuk: ze belichten de humanitaire aspecten van het vraagstuk en laten het persoonlijke verhaal achter de vluchteling zien. 

The Children of Herakles wordt gepresenteerd in samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland.

Credits

Regie
Peter Sellars
Uitvoerenden
Cornel Gabara, Karen Kandel, Brenda Wehle, Zainab Jah, Chris Chalk, Ruth Maleczech, plaatselijke immigrantenkinderen, een moderator en een zangeres (Ulzhan Baibussynova)
Kostuums
Brooke Stanton
Geluid
Shahrokh Yadegari
Engelse vertaling
Ralph Gladstone
Licht
James M. Ingalls & Marcus Doshi