Riccardo chailly

Klassiek in het oosterpark

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

In het kader van het afscheid van Riccardo Chailly van het Koninklijk Concertgebouworkest zullen er in het Oosterpark twee concerten in uitvoering van dit orkest uitgezonden worden. Stravinskys Sacre de Printemps en Puccinis Gianni Schicchi werden tijdens de befaamde Kerstmatinees opgenomen door de AVRO en zullen in het Oosterpark op een groot scherm in de buitenlucht vertoond worden.

Naast de uitzending van deze concerten zal er ter gelegenheid van het afscheid van Riccardo Chailly ook een documentaire van Frank Scheffer uitgezonden worden in Filmmuseum Cinerama.

Riccardo Chailly werd in 1994 onderscheiden met de Grand' Ufficiale della Repubblica Italiana en in 1996 benoemd tot erelid van de Royal Academy of Music in Londen. Ter gelegenheid van zijn tienjarig chefdirigentschap bij het Koninklijk Concertgebouworkest werd hem in november 1998 de titel Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw toegekend. In Italië werd hij benoemd tot 'Cavaliere di Gran Croce' della Repubblica Italiana. Riccardo Chailly is met ingang van augustus 2005 benoemd tot 'Gewandhauskapellmeister' en 'Generalmusikdirektor der Oper Leipzig'.

Biografie

Riccardo Chailly, geboren in Milaan, is sinds 1988 chefdirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, waar hij tot het einde van seizoen 2003-04 zal blijven. Naast het befaamde symfonisch repertoire dirigeert Chailly veel twintigste-eeuwse muziek, waarmee hij een snel groeiend en enthousiast publiek trekt. Hij oogstte verder veel succes met de concertante uitvoeringen van (delen uit) opera's van Verdi, Rossini, Leoncavallo en Puccini tijdens de Kerstmatinees. Zijn uitvoeringen van onder meer Mahlers Eerste en Achtste symfonie behoorden tot de hoogtepunten van het Mahler Feest in mei 1995. Hij leidde het orkest op talrijke tournees naar de belangrijkste Europese festivals (Salzburg, Luzern, Wiener Festwochen, London Proms) en naar Japan, Korea, China, Noord- en Zuid-Amerika. Bij de Nederlandse Opera verzorgde hij producties van Prokofjevs L'Ange de feu, Verdi’s Falstaff, Otello en Aida en Puccini's Tosca.
Chailly leidde onder meer het Berliner Philharmonisches Orchester, de Wiener Philharmoniker, het Orchestre de Paris, het London Symphony Orchestra, het New York Philharmonic Orchestra, het Cleveland Orchestra, het Philadelphia Orchestra en het Chicago Symphony Orchestra. Daarnaast trad hij op in beroemde operahuizen waaronder La Scala in Milaan, de Weense Staatsopera, de Metropolitan Opera in New York, Covent Garden in Londen en de Beierse Staatsopera in München.
In 1984 opende hij de Salzburger Festspiele, waar hij vervolgens in 1988, 1996 en 1998 het Koninklijk Concertgebouworkest leidde. Van 1982 tot 1989 was hij chefdirigent van het Radio-Sinfonie-Orchester Berlin en van 1982 tot 1985 vaste gastdirigent van het London Philharmonic Orchestra. Van 1986 tot 1993 had hij de leiding over het Teatro Comunale van Bologna, en dirigeerde hij talrijke succesvolle operaproducties. In september 1999 werd hij music director van het Orchestra Sinfonica di Milano - 'Giuseppe Verdi', een functie die hij combineert met zijn werk in Amsterdam.
Riccardo Chailly heeft een exclusief contract met Decca. Zijn cd’s met een breed repertoire wonnen vele prijzen, waaronder Gramophone Awards, Diapasons d'Or, Edisons, een Academy Charles Cross Award, de Japanse Unga Knonotomo Award, het Toblacher Komponier-Häuschen en verscheidene Grammy Nominations. In 1999 werd hij zowel door het Franse tijdschrift Diapason als door het Engelse Gramophone uitgeroepen tot 'Artist of the year'