De nieuwe opera van de jonge Nederlandse componist Robin de Raaff en Janine Brogt.

Raaff

Robin de Raaff, Janine Brogt

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De nieuwe opera Raaff van de jonge Nederlandse componist Robin de Raaff en Janine Brogt is geïnspireerd op een andere wereldpremière, namelijk die van Idomeneo. De titelrol van Idomeneo schreef Mozart speciaal voor een naamgenoot van De Raaff, de tenor Anton Raaff.

In Raaff volgen we de beroemde tenor Anton Raaff tijdens het ontstaan van de opera Idomeneo. De beroemde tenor wordt met zijn jonge geliefde ten tonele gevoerd – hij zal haar uiteindelijk aan de opkomende componist M. verliezen. De uitvoering is van de Nederlandse Opera.

Biografie

Componist Robin de Raaff (1968) studeerde compositie bij Geert van Keulen en Theo Loevendie, en aan het Royal College of Music bij George Benjamin. Tijdens een workshop onder leiding van Pierre Boulez in 1995 viel hij op met zijn compositie Athomus, waarvoor hij in datzelfde jaar de Prijs van het Academisch Genootschap ontving. Zijn werk Anachronie won de eerste prijs tijdens de International Competition for Composers of Chamber Music in het Zwitserse Winterthur. George Benjamin introduceerde hem in Tanglewoord (USA) als ‘senior fellow’ , waar De Raaffs septet Ennea’s domein werd opgenomen in het Festival of Contemporary Music. De Raaff’s composities worden uitgevoerd door onder meer het London Sinfonietta, Koninklijk Concertgebouworkest, Residentie Orkest en het Ictus Ensemble. In de nabije toekomst zal De Raaff een nieuw werk schrijven voor klarinet en piano in opdracht van het Concertgebouw en ook een orkestwerk in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest. Robin de Raaff is sinds 2001 docent Compositie en Instrumentatie aan het Rotterdams Conservatorium.

Credits

Componist
Robin de Raaff
Libretto
Janine Brogt
Muzikale leiding
Lawrence Renes
Regie
Pierre Audi
Decor en licht
Jean Kalman
Uitvoerenden
Marcel Reijans (Raaff), Danielle de Niesse, Annett Andriesen, Marie Anne Kowan, David Wilson-Johnson, Paul Rigter
Orkest
Nieuw Ensemble