Rijnvos, cage & xenakis

Nyc dance & co

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Rijnvos stelde in opdracht van het Holland Festival dit concert samen. Momenteel werkt hij aan een uitbreiding van zijn orkestrale dansstuk Times Square Dance (1996-1998) voor twee orkesten. De bedoeling is te komen tot een avondvullend concert, een ‘dansvoorstelling’ zoals Rijnvos het zelf noemt, over het stadsleven in New York City. Dit nieuwe werk is Washington Square Dance (voor twee orkesten).

Voor Washington Square Dance heeft choreografe Conny Janssen de opdracht gekregen een dansstuk te creëren. Haar choreografie wordt uitgevoerd door dansers van het Nationale Ballet.

Biografie

De Nederlandse componist Richard Rijnvos (1964) werd al tijdens zijn studie bij Jan van Vlijmen sterk beïnvloed door John Cage. In zijn eigen woorden werd na zijn ontmoeting met het werk van Cage ‘alles wat ik geleerd had van tafel geveegd en alle heilige koeien zonder pardon geslacht’. Het werk van Rijnvos wordt wel dat van een ‘klankarchitect’ genoemd: constructie, perspectief en design zijn voor hem belangrijker dan artistieke vrijheid, lyrische zelfexpressie of muzikaal drama.

Van John Cage wordt uitgevoerd Dance/4 Orchestras, een werk voor vier orkesten en vier dirigenten. Oorspronkelijk had Cage bij dit werk ook een aandeel door dansers bedacht, maar steeds blijkt een onoverkomelijke complicatie voor dansers dat het werk van Cage bij elke uitvoering anders is, waardoor van een vaststaande choreografie geen sprake kan zijn.

Credits

Composities
John Cage, Richard Rijnvos, Iannis Xenakis
Dirigenten
Richard Rijnvos, Benjamin Walfissch, Pascal Rophé, Ruud van Eeten
Orkest
Radio Symfonie Orkest
Choreografie
Conny Janssen
Uitvoerenden
dansers van het Nationale Ballet
Productie
Holland Festival en NPS