Bl!ndman saxofoonkwartet

Men in tribulation

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

In opdracht van muziektheater Transparant schrijft Eric Sleichim een nieuwe opera. Rode draad in de voorstelling is het reisverhaal van de Franse schrijver en theatermaker Antonin Artaud naar de Tarahumara-indianen in Centraal-Mexico uit 1936.

Artauds extreme standpunten over theater vonden bij zijn Europese tijdgenoten bijval noch begrip. Wanhopig en verslaafd aan opium hoopte hij bij de Tarahumara-indianen zielenrust te vinden. Bij hoge uitzondering mocht hij als niet-ingewijde aan de ritus van de indianen deelnemen. De visioenen en inzichten die hij hierbij kreeg liggen aan de basis van zijn heftige geschriften. Met name het tribale, het idee van de ritus en de persoon van Artaud vormen de hoekstenen van Men in Tribulation.

Biografie

Als oprichter van het BL!INDMAN Saxofoonkwartet in 1988 heeft Eric Sleichim in diverse projecten steeds het traditionele protocol van concerten trachten te doorbreken. BL!NDMAN staat voor het onconventionele gebruik van de saxofoon, het aanwenden van electronische manipulaties en het integreren van andere kunstdisciplines. Sleichim werkte samen met choreografen, theatermakers, schrijvers, video- en beeldend kunstenaars. Men in Tribulation is een eerste stap in een onderzoek van Eric Sleichim naar stem in de opera, wat hij over enkele jaren zal vertalen in een operacompositie voor stem, barokorkest en elektronica.

Credits

Muziek en regie
Eric Sleichim
Scenografie
Sven Grooten/B-architecten
Dramaturgie
Bart Van Den Eynde
Originele tekst
Jan Fabre
Uitvoerenden
Hagen Matzeit (Artaud I), Phil Minton (Artaud II), Commentator (Viviane De Muynck)
Koor en muzikanten
BL!NDMAN Saxofoonkwartet