Ma

Akram Khan

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Op 28 mei 2004 zal onder de titel ma het nieuwste werk van de Engelse choreograaf Akram Kahn in Singapore in wereldpremière gaan. Het Holland Festival is één van de Europese co-producenten.

De carrière van de jonge Akram Khan heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Afgestudeerd in moderne en Indiase dans in Engeland, was hij in 2000 verbonden aan PARTS, Anne Teresa de Keersmaekers dansopleiding in Brussel. Datzelfde jaar nog richtte hij zijn eigen gezelschap op, de Akram Khan Company. Zijn dansstijl is misschien nog wel het beste te omschrijven als Contemporary Kathak. Khan maakte in anderhalf jaar tijd zijn opwachting op een aantal van de belangrijkste dansfestivals ter wereld. Ook in Julidans was hij een aantal keren te gast.

In zijn nieuwe choreografie ma combineert choreograaf Akram Khan opnieuw de twee werelden van de Indiase en Westerse dans en muziek. Door beide bronnen is zijn choreografische stijl gevormd. In tegenstelling tot zijn voorgaande werk Kaash, waarvoor hij zijn inspiratie putte in Hindoestaanse mythologie en de kosmische wereld, zal Akram Khan zich in ma bezighouden met de vraag:  “Where is earth if it has everybody to build on it, to feed it, to bleed it? Where is earth if it has nobody to nurture it, to water it, to cry for it, to witness it?"

Door de rol van de kathakdanser als verteller, muzikant en danser verder te ontwikkelen, zal de symboliek van de Indiase muziek en haar spontane en intieme relatie tot de dans verder tot uitdrukking komen.

In ma zullen zeven dansers en drie musici (cello, percussie en stem) optreden. De compositie is van Riccardo Nova.

Biografie

Akram Khan, geboren in Londen, uit ouders afkomstig van Bangladesh, is opgegroeid met de 500 jaar oude Indiase klassiek danstraditie van de Kathak. Hij studeerde aan The Academy  of Indian dance, en vervolgde zijn studie aan De Montfort University en later aan de Northern School of Contemporary Dance in Leeds, alwaar hij de hoogste graad behaalde: 1st class honours Performing Arts. Daarna maakte hij in een korte tijd een stormachtige ontwikkeling door. Hij won in 1999 de Jerwood Foundation Choreography Award. In 2000 was hij één van de participanten in The X-group choreografisch laboratorium van PARTS, Anne Teresa de Keersmaeker’s dansopleiding in Brussel. Datzelfde jaar nog richtte hij zijn eigen gezelschap op. De Akram Khan Company, inmiddels bekend om zijn unieke dansstijl, misschien nog wel het beste te omschrijven als 'Contemporary Kathak', maakte binnen 18 maanden zijn opwachting op een aantal van de belangrijkste dansfestival ter wereld.
Na twee jaar als Choreographer in Residence verbonden te zijn geweest aan de Royal Festival Hall in Londen werd deze positie in 2003 omgezet in Associate Artist of the Royal Festival Hall. Khan was hier mee de eerste niet-musicus die deze status verwierf.
Akram Khan zoekt nieuwe uitdagingen, die zijn kunstenaarstalent verdiepen en verfijnen en hiermee hoopt hij de kijker toegang tot nieuwe betekenis and expressie te bieden.

Credits

Choreografie
Akram Khan
Componist
Riccardo Nova
Lichtontwerper
Mikki Kunttu
Decorontwerper
Illugi Eysteinsson
Kostuums
Tony Aaron Wood
Teksten
Hanif Kureishi
Dramaturgie
Carmen Mehnert
Technisch manager
Rachel Shipp
Geluidstechnicus
Peter Walleitner
Repetitie regisseur
Britta Pudelko
Producent
Farooq Chaudhry
Dansers
Eulalia Ayguade Farro, Akram Khan, Anton Lachky, Moya Michael, Inn Pang Ooi, Nikoleta Rafaelisova, Shanell Winlock
Live-muzikanten
Faheem Mazhar – zang, B C Manjunath - Mridanga (percussie), Natalie Rosario – Cello,
Overige muziek
Ictus Ensemble
Coproductie
The South Bank Centre (Londen), Théâtre de la Ville (Parijs), Singapore Arts Festival, Romaeuropa (Rome), Vooruit (Gent), Tanzhaus (Dusseldorf), Holland Festival.