Médée Matériau

Anatoli Vassiliev, Valérie Dréville

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Sinds ze Anatoli Vassiliev in 1992 ontmoette, blijft Valérie Dréville - een actrice uit de school van Antoine Vitez - terugkeren naar de Russische regisseur. In de afgelopen tien jaar is zij dan ook uitgegroeid tot zijn muze. In de solo Médée-Matériau komt het opnieuw tot een inspirerende samenwerking.

Vassiliev en Dréville werkten samen aan de tekst geschreven door Heiner Müller, een hedendaagse variant op de mythe van Medea. Dréville brengt het personage van verraden echtgenote en ontaarde moeder op zeer indringende wijze op het toneel. Vooral de bezwerende woorden, het briljante poëtische ritme en het furieuze taalgebruik laten een diepe indruk achter. De actrice, naakt en onbeweeglijk zittend op een stoel, rookt een sigaret en laat het letterlijk branden. De beelden op het videoscherm onderstrepen het drama dat zich voltrokken heeft nog eens extra heftig. In zijn intense scherpzinnigheid en nauwkeurigheid voldoet het stuk aan alle kracht en zachtheid om Dréville een Medea te laten vertolken met scherpe zinnen, moordend op haar voorbestemde pad tussen liefde, jaloezie en de wens om herboren te worden in een nieuwe werkelijkheid.    

 

Biografie

Valérie Dréville is naast de muze van Vassiliev een actrice die in haar vaderland Frankrijk op handen gedragen wordt. Buiten Frankrijk werd ze bekend met haar vertolking van de titelrol in de geruchtmakende Phèdre van Luc Bondy bij het Théâtre Vidy in Lausanne (1998).

Anatoli Vassiliev (1942) is artistiek directeur en regisseur van de door hem opgerichte theaterschool in Moskou. Deze school werkt vanuit het concept ‘theaterlaboratorium’ en biedt veel ruimte aan onderzoek en experiment. De openbare repetities, vaak gewijd aan één schrijver, tekst of thema, leiden vaak tot voorstellingen, die met succes over de hele wereld getoond worden.

Credits

Tekst
Heiner Müller
Vertaling
Jean Jourdheuil en Heinz Schwarzinger
Regie
Anatoli Vassiliev en Vladimir Kovalchuk
Uitvoering
Valérie Dréville
Scenografie
Anatoli Vassiliev en Vladimir Kovaltchouk
Video
Alexandre Chapochnikov
Geluidsontwerp
Andreï Zachesov
Kostuums
Vadim Andreïev
Grime
Marina Loïevskaïa
Licht
Ivan Danitchev
Stemtraining
Maria Zaïkova
Techniek
Pavel Shcherbatyuk
Productie
Moscow Theatre 'School of Dramatic Art'