Project omtrent vocale kunst

Institute for living voice

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Institute for Living Voice is een internationaal educatief project onder artistieke leiding van stemkunstenaar David Moss. Het project is erop gericht de grenzen tussen entertainment, klassieke, wereld-, experimentele, kunstzinnige en traditionele zangtechnieken te doorbreken door het samenbrengen van markante 21ste eeuwse stemkunstenaars. Van postmoderne pop en electronische hiphop tot opera en belcanto, van de ‘extended voice’ van de 20ste eeuw tot de traditionele volksliederen, van kleinkunst en chanson tot extreme stemexperimenten. Het Institute for Living Voice is geen school, geen opleiding op een vaste locatie, maar een rondreizend project. Voor elke editie wordt een nieuwe inhoud ontwikkeld met concerten, workshops, master classes en lezingen. Het Institute staat open voor professionele zangers en performers, kunstenaars, muzikanten, niet-professionele zangers, studenten, jongeren en natuurlijk het luisterend publiek.

Symposium: Future Voice: Singing in a world full of noise: 12 juni 2004, in De Balie.

Het symposium op 12 juni in de Balie zal het zingen in de 22e eeuw belichten. Al 100.000 jaren lang is zingen een primaire bron van emotie, communicatie, informatie en transcendentie. Deze gedeelde fysieke activiteit is door ons allen gevormd en overgebracht in onze grotten, clans, clubs, concerten, continenten en zelfs in onze auto's. Maar nu veranderen technologie, politiek en cultuur razendsnel. Hoe zullen we de komende duizenden jaren zingen, wat zullen we zingen, waarom, wie en welke muziek? Dit en veel meer wordt door ons panel besproken: ze theoretiseren, fantaseren, debatteren, verzinnen, betwisten, reciteren en verrukken. Als je mee wil denken over zingen in de 22ste eeuw is dit symposium je kans.

Met:
DAVID TOOP, moderator en sonic-landscape onderzoeker HEINER GOEBBELS, alchemist van stemmen en theater
NONA HENDRYX, soul diva en researcher in de geneugten van R&B/Funk GREETJE BIJMA, buitengewone improvisatie zangeres
DAVID MOSS, extreme vocalist
MICHEL WAISVISZ: elektronische geluidsmaker met vocale live verrassingen uit het nieuwe en spannende Amsterdamse VOCALE LAB, vreemde objecten en stemmen van STEIM, het innoverende centrum voor ongewone muzikale technologie, en speciale gasten. 

Tijdens de editie van Institute for Living Voice in het Holland Festival worden er workshops gegeven door:
- Han Buhrs & Ronald Klekamp (NL)
- Nona Hendryx (U.S.A.)
- Mahotella Queens (ZUid Afrika)
- STEIM (NL)
- Viviane De Muynck (B)
- Hilliard Ensemble (U.K.)
- David Moss (U.S.A.)

Het biedt de deelnemers de kans zich als performer te scholen, te leren van zangtechnieken van andere genres, verschillende improvisatietechnieken te verkennen, zich te verdiepen in het schrijven van songs en kennis te maken met diverse vocale tradities. 

Daarnaast geven diverse workshopdocenten ook concerten in Paradiso en het Bimhuis:
- Nona Hendryx Paradiso vr 11 juni 
- Han Buhrs, David Moss en Palinckx Bimhuis za 19 juni 

Biografie

Han Buhrs koos voor een optreden met muziekensemble Palinckx, waarvan hij sinds 1997 deel uitmaakt.  Palinckx profileert zich de laatste jaren meer en meer als voertuig voor een hedendaagse vorm van liedkunst, met het maniakale van rock, de klankrijkdom van het hedendaagse componeren en de wendbaarheid van improvisatiemuziek. De band tourt sinds jaar en dag door heel Europa en Noord Amerika en is niet alleen te vinden op hedendaagse muziek-,jazz- en rockpodia. Ook theaters, literatuur- en beeldende kunstbijeenkomsten en een keur aan festivals werden door Palinckx bespeelt. De groep, die vaak opereert in de meest uiteenlopende bezettingen (met improviatoren, klassici, rockmuzikanten, dansers en acteurs) is hier te horen in de basisopstelling. Met: Han Buhrs (stem), Jacq Palinckx (gitaar), Bert Palinckx (bas), Alan Purves (slagwerk), DJ Donotask (draaitafels).
Artistiek leider David Moss begon zijn muzikale carrière als drummer. Vervolgens stelde hij zich ten doel alle geluiden die hij op zijn drumstel kon maken met de stem te leren. Toen begon hij alle stemmen van zangers te imiteren en tenslotte probeerde hij alle geluiden die hij in het dagelijks leven oppikte, onder de knie te krijgen. Om zijn eigen ervaring met die van collega’s te bundelen, riep Moss in 2002 het Institute for Living Voice in het leven. Moss trad als vocalist op met werk van Heiner Goebbels en Frank Zappa en componeerde in 2002 een eigen muziektheaterproductie Einstein for Aliens. Hij speelde een hoofdrol in Berio’s opera Cronaca del Luogo in 1999 en speelde in Salzburg in Hans Neuenfels controversiële productie Die Fledermaus. Artistieke leiding: David Moss Algemene coördinatie : Wouter van Looy

 

Artistiek leider David Moss begon zijn muzikale carrière als drummer. Vervolgens stelde hij zich ten doel alle geluiden die hij op zijn drumstel kon maken met de stem te leren. Toen begon hij alle stemmen van zangers te imiteren en tenslotte probeerde hij alle geluiden die hij in het dagelijks leven oppikte, onder de knie te krijgen. Om zijn eigen ervaring met die van collega’s te bundelen, riep Moss in 2002 het Institute for Living Voice in het leven. Moss trad als vocalist op met werk van Heiner Goebbels en Frank Zappa en componeerde in 2002 een eigen muziektheaterproductie Einstein for Aliens. Hij speelde een hoofdrol in Berio’s opera Cronaca del Luogo in 1999 en speelde in Salzburg in Hans Neuenfels controversiële productie Die Fledermaus.

 

Credits

moderator en sonic-landscape onderzoeker
David Troop
alchemist van stemmen en theater
Heiner Goebbles
soul diva en researcher in de geneugten van R&B/Funk
Nona Hendryx
buitengewone improvisatie zangeres
Greetje Bijma
extreme vocalist
David Moss
elektronische geluidsmaker
Micheal Walvisz