Insideout

Sasha Waltz

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Haar nieuwste productie insideout creëert Sasha Waltz op initiatief van GRAZ 03 (Graz Culturele Hoofdstad van Europa), als een interdisciplinaire dialoog tussen architektuur, beeldende kunst, muziek, dans, video en wetenschap. insideout is tegelijkertijd tentoonstelling, concert en dansvoorstelling. Waltz maakte - samen met het artistieke team, twintig uitvoerenden en tien musici van verschillende culturen en nationaliteiten - hun levensstijlen, statussymbolen en waarden tot thema van het project. Met als centrale vragen: wat hebben we eigenlijk nodig om onze identiteit te ontwikkelen? Welke betekenis hechten we vandaag de dag aan afkomst, familie en historie? Hoe verhouden zich de waarden van de samenleving in het spanningsveld van individualisering en globalisering?

insideout speelt zich niet af in een klassieke theatersetting, maar in een open systeem van ruimten, waar de toeschouwer zich naar eigen inzicht vrij kan bewegen. Dat maakt dat elke toeschouwer zijn eigen voorstelling creëert.

Biografie

Het werk van Sasha Waltz is steeds weer gebaseerd op intensief sociaal onderzoek. Na afsluiting van haar trilogie Körper (deel 1 in Holland Festival 2000) in 2002, waar ze de basisvragen van het menselijke bestaan onderzocht, houdt ze zich in insideout bezig met het individu in zijn sociale omgeving. De levenswandel van haar dansers uit Azië, Europa, Noord- en Zuid-Amerika vormen het uitgangspunt van het stuk. De uit Graz afkomstige cultuurwetenschapper Karl Stocker, mede-initiatiefnemer van insideout, hield interviews met de deelnemers en confronteerde hen met wetenschappelijke stellingen van Jean Baudrillard, Ulrich Beck, Pierre Bourdieu, Judith Butler en Slavoj Zizek. De analyse van theorie en praktijk wordt in een boek opgenomen, dat de productie zal begeleiden.

Credits

Regie/concept
Sasha Waltz
Muziek
Rebecca Saunders
Toneelbeeld
Thomas Schenk, Sasha Waltz
Kostuums
Bernd Skodzig
Video
Philip Bussmann
Licht
Martin Hauk
Dramaturgie/concept
Jochen Sandig
Assistent dramaturgie
Carolin Emcke
Wetenschap
Karl Stocker
Uitvoerenden
Mikel Aristegui, Jiri Bartovanec, Maria Marta Colusi, Juan Kruz Dias de Garaio Esnaola, Luc Dunberry, Clementine Deluy, Charlotte Engelkes, Michael Mualem, Nicola Mascia, Manuel Alfonso Perrez Torres, Sasa Queliz, Paolo de Santos, Claudia de Serpa Soares, Xuan Shi, Takako Suzuki, Laurie Young, Matan Zamir, Sigal Zouk-Harder.
Orkest
musikFabrik | Ensemble für Neue Musik
Klarinet
Carl Rosman
Trompet
Marco Blaauw
Gitaar
Adrian Pereyra
Accordeon
Adam Orvad
Piano
Ulrich Löffler
Slagwerk
Thomas Oesterdiekhoff
Viool
Susanne Zapf, Juditha Haberlin
Cello
Dirk Wietheger
Contrabas
Michael Tiepold