Opera in het oosterpark

Don Carlo

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

In de gemoedelijke sfeer van het Oosterpark presenteert het Holland Festival ook dit jaar een opera in topuitvoering op een groot scherm. Don Carlo wordt tegelijkertijd in het Muziektheater live uitgevoerd. De Nederlandse Opera voert Verdi’s Don Carlo uit in regie van Willy Decker, samen met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly, die met deze opera afscheid neemt als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. In het Oosterpark kan het publiek gratis bij dit afscheid aanwezig zijn.

Giuseppe Verdi (1813-1901) schreef van deze opera diverse versies. Bij De Nederlandse Opera wordt de dramatische versie in vier bedrijven opgevoerd. Maar ook in deze vier bedrijven is duidelijk dat de componist erin geslaagd is een werk te scheppen dat zowel kenmerken heeft van de "grand opéra" als van een compositie die de nadruk legt op de uittekening van geloofwaardige dramatische lijnen en de beweegredenen van de personages. Het libretto is van Joseph Méry en Camille Du Locle en de Italiaanse vertaling van Achille de Lauzières en Angelo Zanardini.

Don Carlo, de Spaanse kroonprins, is verliefd op zijn jonge stiefmoeder, Elisabetta di Valois. Zijn vriend Rodrigo, markies van Posa, probeert hem af te leiden en smeekt hem zich in te zetten voor de onderdrukte Nederlanden. Zo begint Don Carlo. Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van militaire confrontaties tussen Spanje en de Nederlanden en de terreur van de inquisitie en leent zich voor grootste massascènes en dramatische solo’s en duetten.

Credits

Componist
Verdi
Libretto
Joseph Méry en Camille Du Locle
Vertaling
Achille de Lauzières en Angelo Zanardini
Regie
Willy Decker
Orkest
Concertgebouworkest
Koor
Koor van de Nederlandse Opera
Dirigent
Riccardo Chailly, die met deze opera afscheid neemt als chef-dirigent van het Concertgebouworkest