Winterreise

Trisha Brown Dance Company

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Met het maken van muziektheater is de New Yorkse choreografe Trisha Brown, die jarenlang bijdroeg aan een nieuwe vorm van hedendaagse dans, een andere weg ingeslagen. Sind de oprichting van de Trisha Brown Dance Company in 1970 is ze op zoek naar méér dan dans: ze gebruikte al vroeg het gesproken woord in haar choreografieën en maakte gebruik van architectuur, geometrische structuren en beeldende kunst. In 1998 ensceneerde ze in de Muntschouwburg in Brussel haar eerste opera, Orfeo van Monteverdi, die recensenten de uitspraak ontlokte dat ze 'de perfecte dansopera' had gemaakt. Dit jaar komt ze opnieuw met een muziekproductie: Schuberts liederencyclus Winterreise. Ze ensceneert de 24 liederen van Schubert, samen met de wereldvermaarde Britse bariton Simon Keenlyside, drie dansers uit haar eigen Dance Company en en pianist. Op een eenvoudige, ontroerende manier verbeelden zij het verhaal van een man die een winterreis onderneemt langs de diepten van zijn gedachten, zijn hart en zijn ziel. De menselijke kant van de gedichten neemt de overhand in de voorstelling die verder gaat dan het vermengen van woord, muziek en dans. De stem van Keenlyside maakt de voorstelling tot een juweel. 

"Mr. Keenlyside is het emotionele centrum van het stuk. En zonder zijn lyrische kwetsbaarheid en de donkere registers van zijn woede, en zonder Muzijevics gevoelige pianospel, zou deze productie niet zijn wat ze nu is. (...) Deze productie (...) is zeker geslaagd als experiment in het samenbrengen van dans en vocale muziek." - The New York Times

Biografie

Trisha Brown is als choreografe wereldwijd al meer dan dertig jaar werkzaam in de dans. Hedendaagse dans werd al in de zestiger jaren door Brown opnieuw gedefinieerd. In 1970 richte ze de 

Trisha Brown Dance Company op, een gezelschap dat tot op vandaag een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van een nieuw vocabulaire in de dans. Browns werk kenmerkt zich door het grensoverschrijdende karakter - niet alleen gebruikte zij al vroeg het gesproken woord in haar choreografieën, ook onderzocht ze de dans in relatie tot architectuur, geometrische structuren en beeldende kunst. Zo creëerde ze spraakmakende balletten op daken en zelfs tegen en op muren. 

Sinds eind jaren zeventig werkt Brown meer en meer samen met  toonaangevende beeldend kunstenaars en musici als Robert Rauschenberg, Donald Judd, Fujiko Nakaya, Laurie Anderson en John Cage. In 1998 ensceneerde ze voor de TBDC haar eerste opera met Claudio Monteverdi’s Orfeo, samen met de Brusselse Muntschouwburg. In Orfeo bereikte Brown de volledige integratie van muziek, woord en beweging en ontlokte recensenten de uitspraak dat ze hiermee ‘de perfecte dans opera’ had gemaakt. De alom bejubelde productie tourde langs uitverkochte zalen in Londen, Parijs, Aix-en-Provence en New York en was in mei 2002 opnieuw in Brussel te zien.

meer

Credits

regie/choreografie
Trisha Brown
bariton
Simon Keenlyside
dansers van de Trisha Brown Dance Company
Brandi L. Norton, Seth Parker, Lionel Popkin
piano
Pedja Muzijevic
licht
Jennifer Tipton
kostuums
Elizabeth Cannon
coproductie
Holland Festival, Lincoln Center New York
in opdracht van
International festival of Music Luzern, The Barbican Centre