Winterreise

Trisha Brown Dance Company

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Schuberts liederencyclus Winterreise wordt door choreografe Trisha Brown in scène gezet. De Britse bariton Simon Keenlyside wordt begeleid door drie dansers uit Brown’s eigen Dance Company.

Biografie

Trisha Brown is als choreografe wereldwijd al meer dan dertig jaar werkzaam in de dans. Hedendaagse dans werd al in de zestiger jaren door Brown opnieuw gedefinieerd. In 1970 richte ze de Trisha Brown Dance Company op, een gezelschap dat tot op vandaag een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van een nieuw vocabulaire in de dans. Browns werk kenmerkt zich door het grensoverschrijdende karakter - niet alleen gebruikte zij al vroeg het gesproken woord in haar choreografieën, ook onderzocht ze de dans in relatie tot architectuur, geometrische structuren en beeldende kunst. Zo creëerde ze spraakmakende balletten op daken en zelfs tegen en op muren.

Sinds eind jaren zeventig werkt Brown meer en meer samen met  toonaangevende beeldend kunstenaars en musici als Robert Rauschenberg, Donald Judd, Fujiko Nakaya, Laurie Anderson en John Cage. In 1998 ensceneerde ze voor de TBDC haar eerste opera met Claudio Monteverdi’s Orfeo, samen met de Brusselse Muntschouwburg. In Orfeo bereikte Brown de volledige integratie van muziek, woord en beweging en ontlokte recensenten de uitspraak dat ze hiermee ‘de perfecte dans opera’ had gemaakt. De alom bejubelde productie tourde langs uitverkochte zalen in Londen, Parijs, Aix-en-Provence en New York en was in mei 2002 opnieuw in Brussel te zien.

CREDITS

regie/choreografie
Trisha Brown
bariton
Simon Keenlyside
dansers van de Trisha Brown Dance Company
Brandi L. Norton, Seth Parker en Lionel Popkin
coproductie
Holland Festival en Lincoln Center New York