TO YOU, THE BIRDIE! (Phèdre)

Elizabeth Lecompte, The Wooster Group

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De wereldberoemde Wooster Group komt naar Amsterdam met de voorstelling TO YOU, THE BIRDIE! (Phèdre), een vertaling door Paul Schmidt van Jean Racine’s Phèdre. Phèdre, haar stiefzoon Hippolytus en haar echtgenoot Theseus zijn allen op de vlucht voor het noodlot. Phèdre is verliefd geworden op haar stiefzoon; omdat die liefde niet beantwoord wordt, beschuldigt ze hem van oneerbaar gedrag. Vanaf dan neemt het verhaal een dramatische wending. De titel TO YOU, THE BIRDIE! (Phèdre) verwijst naar een badmintonshuttle (‘birdie’); in de regie van Elizabeth LeCompte neemt de Wooster Group het badmintonspel als metafoor voor het zeventiende-eeuwse Franse hof.

De voorstelling vermengt elementen van het zeventiende-eeuwse Franse, katholieke hof en de Griekse mythologie met bewegingen uit de badmintonsport en het dansvocabulaire van moderne danspioniers als Martha Graham en Merce Cunningham.

Biografie

The Wooster Group speelt sinds de vroege jaren zeventig een belangrijke rol in het gebruik van geluid, film en video in eigentijds theater. Thuisbasis van de groep is The Performing Garage in New York, maar het veelgeprezen gezelschap toert veelvuldig door de Verenigde Staten, Europa, Azië, Australië, Canada en Zuid-Amerika.

Credits

regie
Elizabeth LeCompte
compositie
David Linton
spel
Willem Dafoe, Kate Valk, Sheena See, Ari Fliakos, Scott Shepherd, Dominique Bousquet, Koosil-ja Hwang, Fiona Leaning
regieassistent
Richard Kimmel
decorontwerp
Jim Findlay
lichtontwerp
Jennifer Tipton
video
Philip Bussmann, J. Reid Farrington, Tara Webb
geluid
John Collins, Geof Abbas, Jim Dawson
technisch directeur
Iver Findlay
hoofd techniek
Ruud van den Akker
hoofd lichttechniek
Gabe Maxson