Electric Guitar Now

The music of Robert Fripp

Metropole Orkest

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

In Paradiso vindt op 28 juni een hommage plaats aan de wereldberoemde gitarist en componist Robert Fripp, oprichter van de Engels-Amerikaanse band King Crimson – het boegbeeld van de Britse progressieve rock. Als solist werd Fripp vooral bekend door zijn SoundScapes, een improvisatietechniek waarmee hij al spelend in zijn eentje een kathedraal van geluid tot stand wist te brengen. Fripp geldt als een absolute grensverlegger in de rockmuziek en als een van de grootste vernieuwers in het gebruik van de elektrische gitaar.

Achtergrondinformatie

Het Metropole Orkest voert arrangementen uit die de Britse componist Andrew Keeling heeft gemaakt rond Fripps muziek. Een aantal van die arrangementen maakte Keeling speciaal voor het Holland Festival. Onder de bewerkingen zijn drie titels van King Crimson; Red, Lark’s tongues in aspic part II, en Dangerous Curves.
Keeling slaagde erin, samen met Bert Lams (California Guitar Trio), een aantal SoundScapes – Requiescat, Midnight Blue, Black Light en Misereri Mei – uitvoerbaar te maken voor een compleet orkest. Door transcripties te maken van de geïmproviseerde muziek van Fripp en die in te vullen voor bezetting door het Metropole Orkest kunnen de Sound Scapes voor het eerst weer worden uitgevoerd.

Credits

compositie
Robert Fripp
arrangementen
Andrew Keeling
transcriptie soundscapes
Bert Lams
orkest
Metropole Orkest
koor
Koor Nieuwe Muziek
dirigent
Jan Stulen
coproductie
Holland Festival en NPS