Steve Mackey, Ron Ford en Corrie van Binsbergen

Radio Symfonie Orkest / Electric Guitar Now

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Drie wereldpremières, geschreven in opdracht van de NPS, staan op stapel bij het Radio Symfonie Orkest. De Amerikaanse componist en gitarist Steve Mackey, een pionier in het gebruik van elektrische gitaar in orkestmuziek, schrijft speciaal voor het Radio Symfonie Orkest een compositie voor bariton, versterkt vocaal kwartet en elektrisch gitaarkwartet: Dream House. Door zijn ervaring als popgitarist en klassiek opgeleid componist weet hij populaire en klassieke elementen uit de muziek als geen ander te integreren, door de elektrische gitaar in te zetten als solo-instrument in de orkestmuziek. Melodische en ritmische standards uit de pop en de rock, improvisatorische sologedeeltes en orkestrale wendingen maken zijn muziek tot een bijzondere ervaring.

De Amerikaanse, in Nederland woonachtige componist Ron Ford verwezenlijkt een van zijn dromen door een nieuw werk te schrijven voor basgitaar, een acteur en orkest. De combinatie van muziek en toneelspel door acteur Hans Dagelet, met tekst van Sam Shepard, zorgt voor een levendige compositie.

Het Radio Symfonie Orkest biedt meer dan alleen klassieke muziek: de Nederlandse jazz-, rock- en avant-garde gitarist Corrie van Binsbergen brengt haar nieuwe werk Movements for electric guitar and orchestra ten gehore, en speelt daarmee voor het eerst samen met een symfonie orkest.

CREDITS

gitarist compositie Ron Ford
Sjeng Schuppe
acteur
Hans Dagelet
gitarist compositie Corrie van Binsbergen
Corrie van Binsbergen
orkest
Radio Symfonie Orkest
dirigent
Gil Rose
coproductie
NPS en Holland Festival
composities
Steve Mackey, Ron Ford, Corrie van Binsbergen
musici compositie
Steve Mackey: Synergy Vocals, Wiek Hijmans (el. gitaar), Patricio Wang (el. gitaar), Seth Josel (el. gitaar), Mark Haanstra (el. basgitaar)