Electric Guitar Now

Steve Mackey, Ron Ford en Corrie van Binsbergen

Radio Symfonie Orkest

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Drie wereldpremières, geschreven in opdracht van de NPS, staan op stapel bij het Radio Symfonie Orkest. De Amerikaanse componist en gitarist Steve Mackey, een pionier in het gebruik van elektrische gitaar in orkestmuziek, schrijft speciaal voor het Radio Symfonie Orkest een compositie voor bariton, versterkt vocaal kwartet en elektrisch gitaarkwartet: Dream House. Door zijn ervaring als popgitarist en klassiek opgeleid componist weet hij populaire en klassieke elementen uit de muziek als geen ander te integreren, door de elektrische gitaar in te zetten als solo-instrument in de orkestmuziek. Melodische en ritmische standards uit de pop en de rock, improvisatorische sologedeeltes en orkestrale wendingen maken zijn muziek tot een bijzondere ervaring.

De Amerikaanse, in Nederland woonachtige componist Ron Ford verwezenlijkt een van zijn dromen door een nieuw werk te schrijven voor basgitaar, een acteur en orkest. De combinatie van muziek en toneelspel door acteur Hans Dagelet, met tekst van Sam Shepard, zorgt voor een levendige compositie.

Het Radio Symfonie Orkest biedt meer dan alleen klassieke muziek: de Nederlandse jazz-, rock- en avant-garde gitarist Corrie van Binsbergen brengt haar nieuwe werk Movements for electric guitar and orchestra ten gehore, en speelt daarmee voor het eerst samen met een symfonie orkest.

achtergrondinformatie

De elektrische gitaar, een instrrument dat niet meer is weg te denken uit de hedendaagse muziek, staat tijdens het festival in de schijnwerpers. De elektrische gitaar heeft de laatste vijftig jaar veel 

terrein gewonnen in de popmuziek, maar daarbuiten vallen nog vele wegen te verkennen. Zo heeft het instrument nog nauwelijks een plaats weten te veroveren in het klassieke orkest. Om het repertoire voor elektrische gitaar en orkest te vergroten, hebben het Holland Festival en de NPS Nederlandse en internationale componisten uitgenodigd een compositie te schrijven voor elektrische gitaar en orkest. Tien nieuwe werken beleven tijdens het festival hun première!  

meer

Credits

composities
Steve Mackey, Ron Ford, Corrie van Binsbergen
musici composities Steve Mackey
Synergy Vocals, Wiek Hijmans (el. gitaar), Patricio Wang (el. gitaar), Seth Josel (el. gitaar), Mark Haanstra (el. basgitaar)
gitarist compositie Ron Ford
Sjeng Schuppe
acteur
Hans Dagelet
gitarist compositie Corrie van Binsbergen
Corrie van Binsbergen
orkest
Radio Symfonie Orkest
dirigent
Gil Rose
coproductie
NPS en Holland Festival