Nederlands Kampioenschap Luchtgitaarspelen

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

In 1996 begonnen als onderdeel van het Oulu Music en Video Festival in Finland, is het Air Guitar Championship inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen met voorrondes in Australië, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk, de Verenigde Staten en nu ook Nederland. De finale van het 1e officiële Nederlandse Kampioenschap Luchtgitaarspelen vindt plaats als onderdeel van het Holland Festival. De jury bestaat uit oa. Frits Barend en Phil Tilly (gitarist Tröckener Kecks).  De winnaar neemt deel aan de finale in Oulu, Finland. 

Achtergrondinformatie

Air Guitar spelen, ook wel in goed Nederlands luchtgitaar spelen genoemd, is voor liefhebbers van Pop en Rock muziek in alle toonaarden een geliefde bezigheid. Wie heeft niet ooit een beroemde gitarist als Jimi Hendrix, Jimmy Page of Eric Clapton ‘in de lucht’ nagespeeld? Of solo’s van bands als Deep Purple, Metallica of Golden Earring? Ook de huidige nieuwe golf van gitaarbandjes, met voorlopers als The Strokes en The Datsuns, leidt tot hernieuwde aandacht voor het luchtgitaarspel. Iedereen kan het, velen doen het en iedereen kan er een ‘ster’ in zijn. Nu bestaat de mogelijkheid om de individuele luchtgitaarkunsten voor groot publiek te vertonen in diverse zalen in Nederland. Zo worden voorronden georganiseerd in 013 te Tilburg (1 juni) en De Lantaarn te Hellendoorn (25 mei). Op korte termijn worden nog andere data en locaties toegevoegd.

De wereldkampioenschappen van vorig jaar haalden de wereldpers, onder meer met rapportages op CNN en artikelen in the Times en The Wall Street Journal. De finale van het 1e officiële Nederlandse Air Guitar Kampioenschap vindt plaats op 15 juni 2003 tijdens het Holland Festival, georganiseerd door Funsultancy® in samenwerking met Paradiso, Amsterdam. Deelnemers kunnen meer informatie vinden op de website www.luchtgitaar.nl. Daar kunnen zij zich ook inschrijven voor een van de voorronden.

Er zijn inmiddels 12 finalisten bekend. De jurering van de finale zal in handen zijn van een vijfkoppige jury. Hierin zitten de gitaristen Phil Tilli (ex-Trockener Kecks); Corry van Binsbergen( o.m. Corry en de Brokken) en David Hollestelle (ex-Herman Brood & the Wild Romance), alsmede Jan Jaap van der Wal (Dit was het nieuws/ TROS) en Gyuri Vergouw (organisator 1e NK Luchtgitaar; voorzitter). De jury zal kijken naar durf, expressie, techniek en show.