Naked City

(rëunie) / John Zorn

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Naked City, de legendarische band die John Zorn in 1989 oprichtte en die tot 1993 voor de ene na de andere muzikale verrassing zorgde, is (voor even) terug in de originele bezetting! Toetsenist Wayne Horvitz, gitarist Bill Frisell, bassist Fred Frith, drummer Joey Baron en natuurlijk saxofonist John Zorn klimmen ter gelegenheid van het Holland Festival nog één keer samen op het podium om een onmisbaar stuk uit Zorns carrière in herinnering te roepen. Lawaaiig, complex, stormachtig, maar op zijn tijd ook melodieus – dat kenmerkte de muziek van Naked City, een onvergetelijke mijlpaal in de popmuziek. Zanger Mike Patton is bekend van o.a. Faith No More en MR. Bungle.

Biografie

In vervolg op de ‘portretten’ van componisten Brian Eno en Frank Zappa, krijgt ook de hedendaagse componist en saxofonist John Zorn in 2003 een eigen portret. Zorn (New York 1953) is een veelzijdig musicus en componist van filmmuziek, jazz, hardcore en geïmproviseerde muziek, voor popbands, kleine ensembles en symfonieorkesten. Kenmerkend voor zijn muziek is het voortdurend experimenteren met geluid - vaak gekenschetst als ‘gestileerd geweld’. Zijn benadering van componeren is caleidoscopisch, omdat zijn stukken een snel veranderende orde van ongelijksoortige geluidselementen bevatten. Uit zijn composities spreekt zijn interesse voor de snelheid van de informatie-maatschappij als wel zijn persoonlijke expressie.
John Zorn begon met componeren in de vroege jaren zeventig. Zijn eerste composities zijn vooral experimenten met ‘nieuwe muziek’ uit die tijd - een voorbeeld is zijn werk waarbij een telefoonboek doormidden wordt gezaagd. Game Pieces is een werk dat gespeeld moet worden als ware het een sportwedstrijd: er zijn regels, maar geen vooraf bepaalde uitkomsten. Het geluid wordt bepaald door de musici die het stuk uitvoeren. In de jaren tachtig ontwikkelt Zorn zich tot een componist die in veel genres componeert en speelt en met name de grenzen tussen de genres wegvaagt.

Tijdens het Holland Festival zullen de diverse facetten van John Zorn als componist én saxofonist worden belicht.