Le Balcon

Peter Eötvös

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

De opera Le Balcon van Peter Eötvös is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Jean Genet uit 1955. Op straat broeit en dreigt de revolutie, mitrailleurs knetteren en bommen ontploffen, terwijl de vertegenwoordigers van de gevestigde orde zich verschansen in de gesloten ruimte van een bordeel, ‘Le Balcon’. Eötvös werkte Genets toneelstuk uit tot een opera die de ironie niet schuwt. Voor de compositie putte hij uit alle lagen van de muziekgeschiedenis: de Zeitopern van Weill en Krenek, het Franse chanson van de late jaren zestig, de cool-jazz en de swing, het werk van Stravinsky, folkloristische muziek, barokke figuren en instrumentale technieken.
De in Nederland woonachtige Hogaarse componist Peter Eötvös begon zijn carriere met het maken van filmmuziek en elektronische muziek en was jarenlang muzikaal directeur van het Ensemble InterContemporain. Zijn composities, vaak geinspireerd door elemementen uit de film, worden overal ter wereld gespeeld. Le Balcon is na Tri Sestri (1998) de tweede grote opera van Peter Eötvös. Ze wordt uitgevoerd door het fameuze Ensemble Intercontemporain, onder leiding van de componist.

Credits

libretto
Françoise Morvan, met medewerking van Peter Eötvös en André Markowicz naar Le Balcon van Jean Genet
muzikale leiding
Peter Eötvös
regie
Stanislas Nordey
zang
Csaba Airizer, Hilary Summers, Allison Cook, Julius Best, Jérôme Varnier, Armand Arapian, Morenike Fadayomi, Harry Peeters, Marcos Pujol, Arnaud Marzorati
decors
Emmanuel Clolus
kostuums
Raoul Fernandez
licht
Stéphanie Daniel
orkest
Ensemble Intercontemporain
productie
een opdrachtwerk van Festival d'Aix-en-Provence in coproductie met Théâtre du Capitole Toulouse. Met steun van Vivendi Universal en Fonds de Création Lyrique.