Electric Guitar Now

Fred Frith, Huib Emmer, Steve Mackey & Willem Jeths

Radio Kamer Orkest

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Radio Kamer Orkest, onder leiding van de Hongaarse componist en dirigent Peter Eötvös, brengt drie composities die in opdracht van de NPS geschreven. De Nederlandse componist Willem Jeths, die zich de laatste jaren heeft ontwikkeld als iemand met een zeer fijn gevoel voor instrumentatie in orkeststukken, schrijft een werk waarbij de klankkleur van de elektrische gitaar bepalend zal zijn.

Componist en gitarist Huib Emmer schrijft een compositie voor ensemble LOOS (waar hij al vele jaren gitaar speelt) en het Radio Kamer Orkest; een unieke samenwerking tussen een ensemble voor nieuwe muziek en een klassiek orkest. Fred Frith, elektrisch gitarist die al tijdens zijn leven legendarisch is, komt eveneens met nieuw gecomponeerd werk!

Tenslotte brengt het Radio Kamer Orkest de compositie Deal van Steve Mackey, voor elektrische gitaar en kamerorkest, met medewerking van drummer Ray Dillard en Steve Mackey als solist.

achtergrondinformatie

De elektrische gitaar, een instrrument dat niet meer is weg te denken uit de hedendaagse muziek, staat tijdens het festival in de schijnwerpers. De elektrische gitaar heeft de laatste vijftig jaar veel 

terrein gewonnen in de popmuziek, maar daarbuiten vallen nog vele wegen te verkennen. Zo heeft het instrument nog nauwelijks een plaats weten te veroveren in het klassieke orkest. Om het repertoire voor elektrische gitaar en orkest te vergroten, hebben het Holland Festival en de NPS Nederlandse en internationale componisten uitgenodigd een compositie te schrijven voor elektrische gitaar en orkest. Tien nieuwe werken beleven tijdens het festival hun première!  

meer

Credits

coproductie
NPS en Holland Festival
compositie
Huib Emmer, Steve Mackey, Fred Frith, Willem Jeths
musici
Ray Dillard (drums), Fred Frith (elektrische gitaar), Steve Mackey (elektrische gitaar); LOOS: Peter van Bergen (saxofoon), Gerard Bouwhuis (piano), Johan Faber (slagwerk), Patricio Wang (elektrische gitaar), Huib Emmer (live electronics)
orkest
Radio Kamer Orkest
dirigent
Peter Eötvös
live video
Remco Schuurbiers
techniek
Paul Jeukendrup
coproductie
NPS, Holland Festival