El adolescente

Federico León

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Holland Festival presenteert twee gezelschappen uit Argentinië, die niet te zien zijn in de ‘officiële’ theaters in Buenos Aires. In feite is het huiskamertoneel, te zien bij mensen thuis, in garages, zelfs in badkamers. Twee generaties theatermakers worden in deze producties gerepresenteerd: de generatie van de leermeester, vertegenwoordigd door Ricardo Bartis en de nieuwe generatie van de 27-jarige Federico León.

Biografie

Regisseur en auteur Federico León (1975) behoort tot de avant-garde van jonge theatermakers die in Buenos Aires het kleine theatercircuit beheersen. Naast het commerciële theater en een aantal door de staat gesubsidieerde grote theaterhuizen, is het vooral het kleine en alternatieve circuit waarin het jonge Argentijnse theatertalent zich ontplooit. Het is soms werken in moeilijke omstandigheden, met weinig financiële en materiële middelen. voor Mil quinientos metros sobre el nivel de Jack (Holland Festival 2000) repeteerde León met zijn acteurs in de badkamer van de oude actrice, wat hem meteen een origineel decor opleverde: hij liet die badkamer zo exact mogelijk nabouwen, inclusief verkleurde witte tegels en afgebroken wastafel.
Een ander gevolg van de beperkte theatermiddelen is dat de traditionele taakverdeling tussen auteur, acteur en regisseur vervalt: regisseurs acteren en acteurs schrijven. Federico León begon als acteur, daarna kwam het schrijven en vervolgens het regisseren.
De inventiviteit van het werkproces wil León zoveel mogelijk in de voorstelling zelf integreren. Hij vindt dat het hedendaagse theater in het algemeen in zijn eigen conventies is vastgelopen: "Acteurs die een personage spelen, geven me dadelijk het gevoel dat ik in de val gelokt word. Voor mij moet wat men ziet, reëel zijn en de toeschouwer moet getuige zijn van hetgeen gebeurt."
El Adolescente is de nieuwste productie van Federico León en wordt mogelijk gemaakt door het Holland Festival.

CREDITS

regie
Federico León
coproductie
Holland Festival