Die schöne Müllerin

Schauspielhaus Zürich

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Die schöne Müllerin is een liederencyclus van Schubert naar de gedichten van Wilhem Müller, die slechts zelden geënsceneerd is geweest. Christoph Marthaler, artistiek directeur van het Schauspielhaus Zürich, bracht in deze haast absurdistische productie een samenwerking tot stand tussen operazangers en acteurs, dansers en pianisten. Zij voeren de liederen niet uit zoals we dat uit de concertzaal gewend zijn, maar keren de volgorde om, voegen teksten en liederen van anderen toe (o.m. van Sylvia Plath, Welimir Chlebnikow en Bertolt Brecht), zingen de pianobegeleiding a cappella of zelfs twee liederen tegelijk. En er wordt op virtuoze manieren bij geacteerd en gedanst: twee dirndls voeren een jagersballet uit, een man speelt gehurkt op een nachtkastje voor wekker, een piano gaat er tijdens een lied vandoor enzovoort. Marthalers interpretatie van Schuberts weergaloze toonzetting van twintig bloemen- en beekjesgedichten is hilarisch theater, indrukwekkend in zijn onwelvoeglijkheid, een mengeling van ironie en nostalgie.

Biografie

Christoph Marthaler staat bekend als een van de meest belangwekkende regisseurs van het hedendaagse (muziek)theater. Zowel inhoudelijk als in vormgeving spreekt uit Marthalers werk een zeer stilistische visie, waarbij alle details uiterst minutieus zijn uitgewerkt. Marthaler (geboren in 1951 in Zürich) heeft zich altijd beziggehouden met muziektheater in de breedste zin van het woord. Zijn definitieve doorbraak in het Europese theater maakte hij in Oost Berlijn, waar hij kort na de Wende het legendarische stuk Murx den Europäer! Murx ihn! Murx ihn! Murx ihn! Murx ihn ab! ensceneerde. Samen mij zijn vaste vormgeefster Anna Viebrock werkte hij achtereenvolgens in Zwitserland, Oost en West-Berlijn en in het Hamburgs Schauspielhaus, alvorens in 2000 artistiek directeur in Zürich te worden. In datzelfde jaar werd het Schauspielhaus door de Duitstalige critici uitgeroepen tot ‘Theater van het Jaar’; dit jaar zijn drie van zijn stukken geselecteerd voor het prestigieuze Berlijnse Theater Treffen 2002, waaronder ook Die schöne Müllerin.
In het Holland Festival was Marthaler eerder te zien in 1996 met A King Riding van Klaas de Vries en in 1998 met Drei Schwestern van Anton Tsjechov in het Muziektheater.

Credits

regie
Christoph Marthaler
scenografie en kostuums
Anna Viebrock
dramaturgie
Stefanie Carp, Arved Schultze
muziek
Rosemary Hardy, Markus Hinterhäuser, Christoph Homberger, Christoph Keller en Christoph Marthaler
spel en zang
Rosemary Hardy, Altea Garrido, Bettina Stucky, Daniel Chait, Markus Hinterhäuser, Christoph Homberger, Ueli Jäggi, Christoph Keller, Stefan Kurt, Thomas Stache, Graham F. Valentine, Markus Wolff
coproductie
Schauspielhaus Zürich en de RuhrTriennale