Bloed

Cornelis de Bondt

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Bloed (1998/2002), een werk van Cornelis de Bondt in drie delen, gaat over de gevolgen van oorlog voor het nageslacht, over het effect van oorlog op de relatie tussen vaders en zonen, over hoe in die relatie de kiem voor een nieuwe oorlog wordt gelegd. Bloed I is een groot werk voor koor, jongenskoor, vocale solisten en blazers (Nederlands Blazers Ensemble).

Bloed II, voor blazers, vocale solisten en electronica, bestaat uit een raamcompositie waarin Cornelis de Bondt madrigalen van o.a. Monteverdi, Josquin des Prez en Giles Farnaby heeft verwerkt. De madrigalen worden gezongen door het wereldberoemde vocale kwartet The Hilliard Ensemble.

De twee muzikale delen worden doorsneden door deel drie, dat speciaal voor het Holland Festival 2002 werd gemaakt. Dit deel is een videofilm van de jonge filmer Dario Bardic, die in 2001 de ‘Eenminuten’-prijs van het Sandberg Instituut in de wacht sleepte. In zijn film transformeert een zoon, die zijn vader vermoordt, langzaam in die vader en de vader in de zoon - in feite vermoorden zoon en vader elkaar.

Het is voor het eerst dat Bloed als drieluik op één avond wordt uitgevoerd.

Achtergrondinformatie

Het Holland Festival zet drie werken van de Nederlandse componist Cornelis de Bondt op het programma. Gezamenlijk geven deze een compleet en helder beeld van de eigenzinnige werkwijze van De Bondt, die net als bijvoorbeeld Louis Andriessen afkomstig is uit de Haagse School. Zijn composities bewegen zich tussen koele abstractie en heroïsche dramatiek en hebben het karakter van een ritueel. Musiceren is voor hem altijd een vorm van theater. Cornelis de Bondt wordt beschouwd als een van de belangrijkste Nederlandse componisten. De productie is in handen van het Holland Festival in samenwerking met het Nederlands Blazers Ensemble.

Biografie

Het Nederlands Blazers Ensemble wordt gevormd door soloblazers afkomstig uit diverse gerenommeerde Nederlandse orkesten. Zij komen ongeveer 40 keer per jaar bij elkaar om avontuurlijke programma’s uit te voeren in binnen- en buitenland. Het Ensemble en Cornelis De Bondt ‘ hebben iets met elkaar’. Zij werkten eerder samen bij De Bondts compositie De deuren gesloten (1984-1985) dat onder andere werd uitgevoerd tijdens het Holland Festival 1996.

Credits

componist
Cornelis de Bondt
dirigent
Lucas Vis
video
Dario Bardic
uitvoerenden
Nederlands Blazers Ensemble, The Hilliard Ensemble, Cappella Amsterdam, Haags Matrozenkoor
lichtontwerp
Marc Heinz
geluidsontwerp
Paul Jeukendrup
coproductie
Holland Festival en Nederlands Blazers Ensemble. Dit concert wordt opgenomen door NPS Radio.