Bacchanten

Zt hollandia/ruhr-triennale

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

ZT Hollandia brengt het wereldberoemde stuk Bacchanten als een sprankelende, muzikale voorstelling. Om vorm te geven aan de eeuwenoude beschaving maakten componist Paul Koek en regisseur Johan Simons een studiereis naar Syrië, waar ze de vermaarde componist Nouri Iskandar ontmoetten. Hij zal als koor- en ensembleleider én als componist meewerken aan Bacchanten. Het is voor het eerst dat zijn werk in Nederland live is te beluisteren.

Achtergrondinformatie

ZT Hollandia brengt het wereldberoemde stuk Bacchanten als een sprankelende, muzikale voorstelling. Op zoek naar de wortels van het verhaal maakten componist Paul Koek en regisseur Johan Simons een studiereis naar Syrië, waar ze de vermaarde componist Nouri Iskandar ontmoetten. Hij besloot als koor- en ensembleleider én als componist mee te werken aan de voorstelling. Het is voor het eerst dat Iskandars werk in Nederland live is te beluisteren.Zijn Syrisch Orthodoxe muziek staat dicht bij de muziek zoals die in de Grieks-klassieke tijd moet hebben geklonken. Zoals altijd is Simons op zoek naar de oervorm van het theaterstuk dat hij wil laten zien.

De botsing tussen Dionysos en Pentheus wordt in de voorstelling ondersteund door de ontmoeting tussen twee muziekculturen. Iskandar componeerde de koorpartijen voor Dionysos’ volgelingen die door zijn eigen orkest en een koor van Syrische vrouwen worden vertolkt. Een trio van Westerse muzikanten (Paul Koek, Johan van Kreij en Ton van der Meer) speelt een elektronische bewerking van elementen uit Iskandars composities. Het trio vormt zo een modern onderdeel van het Arabische ensemble.

Credits

tekst
Euripides
vertaling
Herman Altena
regie
Johan Simons en Paul Koek
muziek
Nouri Iskandar, Paul Koek, Johan van Kreij en Ton van der Meer
dramaturgie
Paul Slangen
spel
Walter Bart, Elsie de Brauw, Aus Greidanus jr., Fedja van Huêt, Chris Nietvelt, Frieda Pittoors
koor
Gonny Gaakeer, Maartje Remmers, Marleen Scholten
met medewerking van
Syrisch koor en orkest met 18 zangers en musici o.l.v. Nouri Iskandar
toneelbeeld
Leo de Nijs
kostuums
Jesse Boeyen, Greta Goiris en Joke Sommen
productie
ZT Hollandia en Ruhr-Triennale
coproductie
Holland Festival, Wiener Festwochen, KunstenFESTIVALdesArts Brussel, Cultural Olympiad Athene en Festival der Welt Düsseldorf.