Interscape / Rainforest

Merce Cunningham Dance Company

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Interscape (2000), op muziek van componist John Cage, wordt live begeleid door het Nederlands Philharmonisch Orkest (voor deze gelegenheid bestaand uit meer dan honderd musici) onder leiding van Arturo Tamayo. Tijdens de uitvoering zelf dirigeert Tamayo echter niet, omdat het orkest de muziek en het tempo zal aflezen van een groot videoscherm.

Voor het toneelbeeld van Rainforest (1968) werd gebruik gemaakt van de beroemde 'Silver Clouds' -zilverkleurige ballonnen-  van Andy Warhol. Uitgangspunt voor de bewegingen vormt het verhaal The Forest People van Colin Turnbull. De muziekscore van David Tudor herbergt regenstormen, gekwetter en geschreeuw van vogels en dieren.

achtergrondinformatie

Choreograaf Merced Cunningham werd beschouwd als een zeer begaafd danser, die zijn talenten vergooide aan frivole, zelfs perverse, bewegingsexperimenten. Inmiddels is zijn status als hoofd 

van de modernistische stroming in de dans onbetwist. Cunningham stichtte zijn eigen gezelschap in 1953 en werkte vanaf het eerste moment samen met toonaangevende componisten en kunstenaars als John Cage, David Tudor, Robert Rauschenberg, Frank Stella en Andy Warhol. Zijn choreografieën staan op het repertoire van gezelschappen over de hele wereld. 

meer

Credits

Interscape
choreografie
Merce Cunningham
muziek
John Cage
decor en kostuums
Robert Rauschenberg
dans
Merce Cunningham Company
orkest
Nederlands Philharmonisch Orkest o.l.v. Arturo Tamayo
Rainforest
choreografie
Merce Cunningham
muziek
David Tudor
decor
Andy Warhol
kostuums
Jasper Johns
dans
Merce Cunningham Dance Company
coproductie
Gastprogrammering Het Muziektheater en Holland Festival