Caput Ensemble

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Het Caput Ensemble werd in 1987 opegericht door jonge IJslandse musici om nieuwe muziek te spelen. De grootte van het ensemble kan variëren van één solist tot een sinfonietta van veertien of meer musici. Het Caput Ensemble speelde onder leiding van componist Gudni Franzson reeds vele premières van zowel IJslandse als Europese muziek, vooral van jongere componisten, nam diverse CD's op en was een graag gezien gast op Europese festivals als de Warschau Herfst en het Gulbenkian Festival. Het ensemble drukte de afgelopen jaren een onmiskenbaar stempel op de IJslandse cultuur en behoort tot de toonaangevende nieuwe ensembles van eigentijdse muziek in Scandinavië. Op het programma staan werken van de componisten Haukur Tómasson, Atli Ingólfsson, Snorri Sifús Birgisson en Alti Sveisson. Het programma bevat ook de wereldpremière van een nieuw werk van Sveinn Bjornasson. Met medewerking van de solo violiste Sirgún Edvalsdóttir. Dirigent is Gudundur Oli Gunnarsson. 

achtergrondinformatie

IJsland is een wereld op zichzelf, door oceanen afgescheiden van de rest van de wereld. De muziek volgt een totaal eigen koers. In het kielzog van Björk, Jón Leifs en de band Sigur Rós, de boegbeelden 

van de IJslandse muziek, zijn de laatste jaren talloze muziekinitiatieven ontstaan. Muzikante nuit diverse stijlen werken er veelvuldig met elkaar samen. Dat verklaart voor een belangrijk deel de creatieve explosie in de pop- en eigentijdse muziek. 

Op het Holland Festival staan twee avonden met IJslandse muziek op het programma:

16 juni: Caput Ensemble (Het Concertgebouw)
22 juni: Motorlab Reykjavik (Paradiso)

meer

Credits

directeur
Gudni Franzson
adjunct-directeur
Kolbeinn Bjarnason
dirigenten
Gudmundur Oli Gunnarsson
piano
Helga Bryndis Magnusdottir
viool
Sigrun Edvaldsdottir (soliste), Gerdur Gunnarsdottir, Hildigunnur Halldorsdottir
altviool
Gudmundur Kristmundsun
cello
Sigurdur Halldorsson
trompet
Eirkur Orn Palsson
contrabas
Havadur Tryggvason
fluit
Kolbeinn Bjarnason
hobo
Eydis Franzdottir
klarinet
Gudni Franzson
fagot
Brjann Ingason
hoorn
Emil Fridfinnsson
trombone
Sigurdur Thorbergsson
percussie
Steef van Oosterhout
Dit concert is tot stand gekomen met steun van Icelandair.