Stalker

Dit is een voorstelling uit het archief van Holland Festival

Stalker is een theatrale verbeelding van de poëzie, de destructie, de kracht en de wanhoop van het creatieve proces. Een explosie van taal, geluid, samples, muziek, dans, beweging en kunst. Het door scenografist Erik Kouwenhoven ontworpen decor – dat het exploderend kunstwerk van de kunstenares verbeeldt – is een kruising tus-sen een sneeuw- en Teletubbielandschap. Hierin bewegen zich niet alleen de hoofd-rolspelers maar ook hun verdubbelingen en onbenoemde personages. Gerardjan Rijnders geeft zijn toneeltekst definitief vorm tijdens het repetitieproces, in voortdu-rende samenspraak met de acteurs, muziek- en geluidskunstenaar Harry de Wit en choreografen Truus Bronkhorst en Marien Jongewaard.
Een succesvol vrouwelijk kunstenaar (Rijxman), haar financier (Brandsma) en haar sterperformer (Bokma) vormen al lange tijd een artistieke drie-eenheid. Het creatieve proces verloopt echter steeds moeizamer. Hun wederzijdse afhankelijkheid vergiftigt de verhoudingen. Wanneer een stalker (Fernhout) de performer tot het object van zijn obsessionele liefde maakt, is dat een complicatie die alles ontregelt. De stalker zit zijn liefdesobject dag en nacht op de huid en gaat op die manier ook deel uitmaken van het leven van de anderen. De kunstenaar besluipt hen als een prooi die haar keer op keer dreigt te ontglippen.

CREDITS

tekst
Gerardjan Rijnders
door
Toneelgroep Amsterdam
spelers
Pierre Bokma, Marjon Brandsma, Roeland Fernhout, Janni Goslinga, Lotte Proot, Lineke Rijxman, Leon Voorberg, Harry de Wit
choreografie
Truus Bronkhorst / Marien Jongewaard
dramaturgie
Janine Brogt
muziek
Harry de Wit
dsp & muziektechnologie
Michèl Koenders
scenografie
Erik Kouwenhoven
kostuums
Maya Schröder
licht
Imeen Rijsdijk
coproducent
Holland Festival